VanAlleTijden laat het lied 'Brood Gekroond' horen

25 april 2015 door Hennie van der Zouw
VanAlleTijden laat het lied 'Brood Gekroond' horen

DORDRECHT - Op zaterdag 25 april werd  in VanAlleTijden aan de Grotekerksbuurt 44 in Dordrecht het Dordts Koningsbrood bezongen. Ronald van der Schelde en Timon Fieggen schreven het lied 'Brood Gekroond' speciaal voor het Koningsbrood. Het gaat over het delen van het brood, 'wie geeft komt nooit tekort'. Om 13uur werd het lied voor het eerst ten gehore gebracht door Silvia Robbemont, samen met enkele kinderen. Ronald van der Schelde begeleid haar op de piano.

In oktober 2014 waren de eerste gesprekken in de kring van het Platform Raad van Kerken om iets met Koningsdag 2015 in Dordrecht te gaan doen.

Daaruit rolde een broodcommissie onder voorzitterschap van Mija Hasselaar van de Andreaskerk.

Het Dordts Koningsbrood werd ontwikkeld tot een oranjebrood, in de vorm van een bloem, om te breken en te delen. In de Bijbel staan veel verhalen over brood. Het heeft een belangrijke symbolische betekenis. Het delen van het brood staat symbool voor het omzien naar elkaar, het deel uitmaken van een gemeenschap. Kerken willen door het delen van dit Koningsbrood laten zien waar zij voor staan. Het brood wordt door verschillende bakkers in Dordrecht gebakken en is ook verkrijgbaar bij de Plussupermarkten in Dordrecht. Vanuit de opbrengst van het Koningsbrood wordt de stichting Leergeld Drechtsteden ondersteund.
 
In een aantal kerken heeft het broodlied en het Dordtse Koningsbrood in de zondagse dienst een rol gespeeld. Ook werd op andere manieren stil gestaan bij de komst van de koning naar Dordt.
 
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.