Suggestie standbeeld voor C.Buddingh' in Dordrecht weer actueel door komende presentatie biografie

17 november 2014

DORDRECHT - In april 2012 gooide columnist Kees Thies een balletje op om eens te denken aan een standbeeld in brons voor de Dordtse dichter C.Buddingh'.

Nog zijn suggestie kwam er geen vervolg. Inmiddels is bekend dat Kees Dordrecht weer volop in de belangstelling zal zetten als rond 1 maart zijn biografie zal uitkomen. Het Buddingh'genootschap is daar erg blij mee en zeker schrijver Wim Huijser.

De biografie komt ook beschikbaar drie jaar voor 2018. Dat zou een Buddingh' jaar kunnen zijn. Dordt kan dan herdenken dat de dichter honderd jaar geleden werd geboren. In 2018 is het ook een eeuw geleden dat tekenaar Otto Dicke werd geboren en componist Kors Monster en verzetsheld Aart Alblas.

De overdenking van Kees Thies verscheen eerst in Ad De Dordtenaar. In die krant heeft hij zes dagen in de week, elf maanden per jaar een vast plek om de samenleving vanuit zijn perspectief te bekijken.

Zijn aanbeveling voor Kees of C.Buddingh' verpakte hij op de volgende wijze in april 2012:

 

 

Kees Buddingh2Wat ontbreekt er, als het aan jongeren ligt, in Dordrecht? In de aanloop naar en in de nasleep van het Grote Jongerendebat, nu alweer enkele weken geleden, in het Dordrechts Museum, ging het om zaken als uitgaan, opleiding, werk en winkelaanbod. Maar één onverwachte wens, die op die bewuste avond nauwelijks aan de orde kwam, spookt nog altijd door mijn hoofd. Jongeren, zo kwam naar voren uit gesprekken met leerlingen van het Da Vinci College, stellen prijs op méér standbeelden in de stad en het liefst standbeelden van historische figuren. Misschien dat een geschiedenisleraar het vragenrondje op Da Vinci een tikkie beïnvloed had, maar het zette mij toch aan het denken. Want wie dan? Welke plaatsgenoot uit de vroege of meer recente geschiedenis van Dordrecht verdient een ‘herkenbaar’ standbeeld in deze stad? En wat wil nou het geval, in het kader van 150 jaar Ary Scheffer leggen DiEP en AD De Dordtenaar juist die vraag voor. En dus voel ik mij geroepen om hier alvast een voorschotje op te nemen. Ik zou namelijk een balletje op willen gooien voor een heuse Buddingh’ in brons. De karakteristieke houding van onze beroemdste schrijver, met zijn eeuwige pijp in de hand, staat mij nog zeer helder voor de geest. Dat beeld zou natuurlijk bij zijn geliefde DFC moeten staan, of bij de bushalte aan de Bankastraat, waar hij zijn vrouw nog lang nakeek als zij daar opstapte. Maar Kees Buddngh’ verdient een meer prominente plaats: op de plek bijvoorbeeld (bij het Lindershuis), waar eerst die mallotige verzameling wasbakken stond, of, misschien beter nog, midden op het Statenplein.


En natuurlijk moet onze grootste schilder Aelbert Cuyp een passend eerbetoon in de vorm van een heus standbeeld krijgen… een beeld dat hem recht doet, dus wat mij betreft moet dat naambordje op dat mislukte bollenbeeld, schuin voor de deur van Bram Ladage, direct worden verwijderd. We verzinnen wel een nieuwe tekst: belachelijke bollen, of balletje van Bram voor mijn part. Hou me ten goede, ik vind het een leuk beeld en het hoeft, wat mij betreft zeker niet weg, maar voor Aelbert Cuyp is het de wreedst mogelijke postume belediging.

 

Kees Thies (foto hieronder). Hij is door de krant de bekendste columnist in zijn stad Dordrecht. 

Kees Thies2

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.