Calisthenics in het Sterrenburgpark

28 februari 2012
Calisthenics in het Sterrenburgpark

DORDRECHT - Een Wijkwens van Jason, Dwayne, Kenneth en Said gaat in vervulling: calisthenics beoefenen in het Sterrenburgpark. Op 7 maart worden speciaal voor dit doel fitnesstoestellen officieel in gebruik genomen. 

Oud en nieuw 
Calisthenics is een vorm van fitness, die zijn oorsprong heeft in de training van Spartaanse soldaten in het oude Griekenland. De training gaat vooral uit van eigen kracht en er zijn maar weinig attributen bij nodig. De bedoeling van Calisthenics is het lichaam leniger en sterker te maken. En natuurlijk plezier te beleven aan samen bewegen. Vooral in Amerika, het Oostblok en Frankrijk is het al langere tijd een rage, maar voor Nederland is het nog tamelijk nieuw. 

Calisthenics 
Calisthenics Fitness is een creatieve vorm van fitness die iedereen kan beoefenen met basistoestellen zoals: de gelijke brug,  de rekstok, opdrukstangen, buikspierbankjes.  Op deze toestellen worden oefeningen gedaan als: pull-ups, sit-ups en de human flag. Maar ook grondoefeningen, waarbij het eigen lichaamsgewicht gebruikt wordt als weerstand horen bij Calisthenics. Oefeningen worden zwaarder door het gebruik van een weight vest. Calisthenics Fitness is een training waarbij de eigen creativiteit in combinatie met toestellen of grondoefeningen gebruikt. 

Voor iedereen 
Calisthenics is nu nog vooral populair onder jongeren, maar kan door jong en oud beoefend worden. Via websites en social media doen jongeren ideeën op over oefeningen die ze kunnen doen op de toestellen. Het is dus ook een creatieve sport. Omdat de training niet ingewikkeld is, kan iedereen het snel leren. 

Primeur 
De firma Boas uit Meppel is een van de leveranciers van de gemeente Dordrecht voor speel- en trimtoestellen. Voor de vijf calisthenicstoestellen die in het Sterrenburgpark worden geplaatst, heeft Boas – op basis van wensen en aanwijzingen van de initiatiefgroep het trimtoestellenprogramma aangepast. Boas sponsort de jongeren met bidons. Dordrecht heeft als eerste een plek waar men deze sport buiten kan beoefenen. 

Wijkwensen 
Dit initiatief werd mogelijk gemaakt doordat vier jongeren een Wijkwens hebben ingediend. Wijkwensen zijn goede ideeën om de eigen wijk, buurt of straat mooier te maken, leefbaarder, schoner en veiliger.  De gemeente Dordrecht stelt geld beschikbaar voor het vervullen van deze wensen. De wensen worden beoordeeld door een regiegroep, die bestaat uit inwoners. Alle bewoners van de Dordtse wijken kunnen een Wijkwens indienen. Meer informatie staat op www.dordrecht.nl/wijkwensen 

Sterrenburgpark 
De calisthenicsplaats past uitstekend in het Sterrenburgpark. Bewoners van de wijk Sterrenburg zijn al enige tijd bezig om het park levendiger te maken door voorzieningen en evenementen, zodat meer mensen gebruik gaan maken van het wijkpark. 

Feestelijke opening 
Op woensdag 7 maart 2012 om 15.00 uur geeft sportwethouder, mevrouw R.E.C. Reynvaan, het officiële startsein voor de ingebruikname van de trainingsplek. Daarna, worden demonstraties gegeven door de Dordtse jongeren van Bar-Vision en door Bar-Monstersz, een calisthenicsteam uit Amsterdam. Genodigden en belangstellenden zijn vanaf 14.30 uur welkom. 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.