Museum 40-45 Dordrecht heeft meer ruimte nodig om te kunnen herdenken

04 mei 2015
Museum 40-45 Dordrecht heeft meer ruimte nodig om te kunnen herdenken

DORDRECHT -  Een hartewens van het bestuur van museum 40-45 aan de Nieuwe Haven in Dordrecht is meer ruimte om echt te kunnen herdenken. Voorzitter Theo Berendsen probeert hiervoor draagvlak te vinden in Dordrecht. Vooral in deze tijd van 4 en 5 mei mag het museum zich verheugen in meer belangstelling.

Daarom laat Berendsen graag en met enthousiasme horen, dat zijn museum de vleugels kan uitslaan, maar nu te krap zit behuisd.

Het museum begon als stichting met oud-burgemeester J.H. van Zuuren als voorzitter en oud-journalist en verzetsman Henk van Liemp als secretaris. Zij kenden elkaar in functie binnen de gemeente Dordrecht en gingen bijna gelijk met pensioen in 1985. Toen had het duo de ruimte om de schouders onder het museum te zetten.

Theo Berendsen hoopt dat mensen willen meedenken om het museum weer echt de ruimte te geven.

Ook vrijdag 1 mei, bij de opening door burgemeester Arno Brok van de expositie van de Engelandvaarders en geheimagenten Alblas en Sebes, lobbyde Theo volop.

(publicatie van de website museum 40-45)

Museum 1940 - 1945

Over het verzet in en om Dordrecht van 1940 tot 1945

Ideaal gesitueerd aan de samenloop van de rivier de Oude Maas en de rivier de Beneden Merwede, ligt de oudste stad van "Holland", Dordrecht. Het oude centrum bestaat nog steeds uit facades van historische panden en poorten, de uit 1289 stammende Grote of Onze Lieve Vrouwe Kerk en het Prinsenhof (Hofcomplex). Hier aan een van de oude havens, Nieuwe Haven, is het Museum 1940 - 1945 gevestigd in een oud historisch pand, op nummer 27-28. Ook voor deze voormalige garnizoensstad van Pontonniers en Torpedisten, drukte de Tweede Wereldoorlog zijn stempel op deze oude historische stad Dordrecht.

De positie van de stad Dordrecht in mei 1940 was uniek en strategisch van groot belang, mede door zijn ligging en de zeer belangrijke spoor- en verkeerbruggen bij Moerdijk en Zwijndrecht. Dit zowel tijdens de Duitse inval, als gedurende de Duitse bezetting. De de naderende bevrijding van het zuiden van het land eind 1944 en de Geallieerde opmars, bleef de positie van Dordrecht als frontstad van groot strategisch belang.

Dit was onder meer een aanleiding tot de oprichting van het Museum 1940 - 1945. Het doel was een museum in te richten dat de herinnering aan de jaren 1939 tot en met 1945 levendig zou houden en de les, die daaruit moet worden getrokken, door te geven aan de huidige en toekomstige generaties.

De basis van de museumcollectie wordt gevormd door de collectie van de heer K.P. Makkelie. Na de opening van het museum, in juni 1988, door Z.K.H. Prins Bernhard, werd de collectie alleen nog maar verder uitgebreid. De over twee verdiepingen verdeelde museumcollectie is te aanschouwen in de vele talrijke vitrinekasten, foto- en posterpanelen. Afgewisseld met talrijke oude historische uniformen, geweren, handvuurwapens en gebruiksvoorwerpen. Er zijn ook diverse oude rijwielen en een originele Willy Jeep te zien. Aangevuld met strategische maquettes die tezamen een beeld vormen over deze donkere periode in de vaderlandse geschiedenis.

Audiovisueel materiaal is aanwezig waarop onder andere de opkomst van de nazi's in de jaren dertig, de bezetting, vervolging, verzet en de bevrijding te zien zijn. Tevens is er een filmzaal waar films uit de Tweede Wereldoorlog worden getoond, met onder andere de aanval op de Moerdijkbruggen door de Duitse parachutisten, de Biesbosch Crossings en nog veel meer. Het museum heeft een eigen bibliotheek die onderdak biedt aan een zeer uitgebreide collectie boeken aangevuld met een zeer grote selectie lokale en landelijke dagbladen, periodieken en pamfletten.

Voor kinderen is er een kinderspeurtocht aanwezig. Indien gewenst kunnen bezoekers gebruik maken van een aanwezige gids.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.