Dordt Open Stad op 10 mei 2015: Herdenken door Levende Geschiedenis

06 mei 2015 door Hennie van der Zouw
Dordt Open Stad op 10 mei 2015: Herdenken door Levende Geschiedenis

DORDRECHT - In de meidagen van 1940 is in en om Dordrecht hevig gevochten. Tot aan het bombardement van Rotterdam en de capitulatie heeft men geprobeerd de bruggen en verkeersroutes richting de Vesting Holland, en met name Den Haag te behouden. Om het jaar staat de stad stil bij de gebeurtenissen die destijds vele levens eisten. Het is een verhaal dat het vertellen waard blijft. Het organiserend comité Dordt Open Stad brengt net als de voorgaande jaren weer een kleinschalige herdenking door middel van levende geschiedenis, opnieuw in samenwerking met Museum 1940 – 1945.

Programma Dordt Open Stad 2015
Dit jaar zal de focus liggen op de landing en het gevecht met de Duitse luchtlandingseenheden in het huidige Weizigtpark, en een tocht door het centrum richting Museum 1940-1945. Leden van de Vereniging Historische Militaria (VHM), onderdeel ‘Nederland Paraat 1939 – 1940’ en ‘Den Vijand’ zullen op dezelfde plaats als destijds een landing simuleren en de daarop volgende hardnekkige Nederlandse verdediging. Na schotenwisselingen, zal er ruimte zijn voor uitleg aan de hand van de meegevoerde wapens en uitrusting van zowel de Duitsers als de Nederlanders. Tenslotte zal opgemarcheerd worden door het centrum van Dordrecht.

Het programma is als volgt:
14.00-14.30 uur: Landing en gevecht tussen Duitse parachutisten en Nederlandse troepen. Vooraf wordt uitgelegd wat daar is gebeurd.
14.30-15.00 uur: Display Duitse parachutisten en Nederlandse troepen. Hierbij worden aanschouwend de uniformen en bewapening, materieel van de Nederlanders en de Duitsers achtereenvolgens aan het publiek gedemonstreerd
15.15-16.00 uur: Verplaatsing naar Museum 40-45; daar aangekomen wordt gebruik gemaakt van een fotomoment voor de gevel van het Museum. 15.30 uur Verwachte aankomsttijd bij Museum 1940 – 1945, Nieuwe Haven 27 – 28, Dordrecht.

Toegang bij de acties in het Weizigtpark is gratis. Wanneer u aan het eind van de tocht het museum wil bezoeken, moet u rekening houden met de entreeprijs van € 2,- voor volwassenen en € 1,- voor kinderen (houders van een Veteranenpas krijgen gratis toegang). Het museum is die zondag tot 17.00 uur geopend.

Open stad
De benaming Open stad geeft in militaire terminologie aan dat een stad niet door troepen is bezet noch in staat van verdediging is gebracht. Die situatie klopt voor Dordrecht alleen aan het begin van de Duitse inval op 10 mei 1940. In de dagen daarna werden wel degelijk verdedigende posities ingenomen en vormde Dordrecht e.o. het toneel van zeer zware gevechten, waarbij duizenden militairen waren betrokken. De intensiteit van de strijd en het
aantal ingezette troepen is vergelijkbaar met die op de Grebbeberg.

Het vervolg
Het is een bewuste keuze om de herdenking over twee jaar weer een andere invulling te geven. Zo krijgt niet alleen de herinnering een plek maar krijgt ook de educatieve kant een groter draagvlak. Er zijn hier immers vele facetten te belichten van de strijd in de meidagen van 1940. De basis van de dag zal overigens niet veranderen. De herdenking blijft centraal staan.

Bijschrift bij gaande persfoto: Een Duitse parachutist in het Weizigtpark ten tijde van Dordt Open Stad 2011 (foto A.V.A.J. Bosman/Military Legacy).

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.