Update: Burgemeester Arno Brok leest voor uit boek ,,Dordrecht, stad in oorlogstijd"

11 mei 2015
Update: Burgemeester Arno Brok leest voor uit boek ,,Dordrecht, stad in oorlogstijd"

Het boek Dordrecht stad in oorlogstijd was afgelopen weekeinde bij Vos en Van der Leer in Dordrecht het meest verkochtte boek. Het is gedrukt in een oplage van tweeduizend exemplaren. De familie van de motorrijder, die in 1940 in Dordrecht sneuvelde, heeft inmiddels ook contact gelegd met Gien Dijkstra, die de motorijder die om kwam weer een gezicht gaf in het boek.

Caty Kroon bemiddelde als schrijfster bij het contact. Ook in Vlaardingen, waar motorijder Adrianus van der Kuijl vandaan kwam, bestaat veel belangstelling voor het verhaal in het Dordtse boek 75 jaar na het sneuvelen van hun plaatsgenoot.

De schrijfsters Caty en Saskia geven ook lezingen, zodals aanstaande woensdagmorgen in de Ontmoetingskerk in Dordrecht vanaf 10 uur.

(eerder bericht)

DORDRECHT – Burgemeester Arno Brok hield zondag bij de zeventigste herdenking op begraafplaats De Essenhof bij uitzondering geen toespraak  maar na inleidende woorden las hij voor uit het zaterdag verschenen boek - Dordrecht, stad in oorlogstijd - van Saskia Lensink en Caty Groen.

Het ging over de motorrijder, die een naam kreeg: De in mei 1940 in Dordrecht gesneuvelde 21-jarige Adrianus Dirk van der Kuijl uit Vlaardingen. Hij heeft een eregraaf op de Essenhof (zie foto) en zijn naam werd voorgelezen 3 mei tijdens de plechtigheid.

De schrijfsters Caty Groen en Saskia Lensink (foto met burgemeester) hebben in totaal zeventig verhalen geschreven en gebundeld van mensen met eigen herinneringen aan de jaren 1940-1945 in Dordrecht. Caty Grroen tekende voor de motorrijder, zo vertelt Saskia Lensink via twitter. De twee schrijfsters zijn aangenaam verrast door de publieke aanbeveling van de burgemeester voor hun boek.

Arno Brok had zaterdag in de overvolle Ontmoetingskerk in Sterrenburg het eerste exemplaar van het boek in ontvangst genomen.

Hij was bijzonder onder de indruk van de inhoud en noemde de belangstelling voor het boek terecht overweldigend.  ,,Veel mensen die in het boek met een verhaal voorkomen waren in de Ontmoetingskerk".

Uitgever
De burgemeester liet ook weten het zeer te waarderen van uitgever en boekhandel Vos en van der Leer dat voor de tiende keer (!) al een Dordts boek is uitgegeven.

Arno Brok noemde het boek ook laagdrempelig en zeer toegankelijk. ,,Ik raad iedereen aan het boek te kopen”, zo zei hij nog in de oude aula van de Essenhof voordat hij op pagina 19 begon voor te lezen..

Het verhaal ging over een jonge motorrijder, die was omgekomen in de meidagen van 1940 op de Weeskinderdijk in Dordrecht. De in 1940 twaalfjarige Gien Dijkstra had hem als één van de negen gesneuvelde motorrijders gezien, zonder dat de man een naam had gekregen in de loop van de tijd.

Vorig jaar verscheen over een onbekende motorrijder, die pas een jaar eerder door zijn familie was herontdekt bij het opruimen van een zolder in Vlaardingen een verhaal van de hand van Richard Clevers in AD De Dordtenaar.  Het verhaal werd diezelfde ochtend ook op de nieuwssite Dordrecht.net (zie hieronder) geplaatst.

Voor Gien Dijkstra kreeg de motorrijder van toen anno 2014 een naam. Zij bezocht na de publicatie in de krant zijn graf op de Dordtse Essenhof.   Ook kon Gien Dijkstra het verhaal, dat haar al 75 jaar niet meer had losgelaten, vertellen aan Saskia Lensink en Caty Groen.

De burgemeester vindt het van belang dat uit het verleden - met het oog op de toekomst - namen en verhalen verteld moeten worden en zo worden doorgegeven aan nieuwe generaties . In het programmaboekje voor de herdenking op de Essenhof staat dan ook als eerste zin in zijn openingswoord: ,,Wie zijn ogen sluit voor het verleden is blind voor de toekomst”

Presentatie boek "Dordrecht, stad in Oorlogstijd"(bron RTV Dordrecht)

In de Ontmoetingskerk in Sterrenburg is zaterdagochtend het boek “ Dordrecht, stad in oorlogstijd” officieel uitgereikt aan burgemeester Brok.

Dit grootformaat boek bevat 160 pagina's en staat vol interviews met Dordtenaren die de oorlog in de stad Dordrecht hebben meegemaakt. De teksten zijn gemaakt door Caty Groen en Saskia Lensink. Het boek is verder voorzien van beeldmateriaal dat veelal ter beschikking is gesteld door de geïnterviewden.

Foto: Fokko van der Straaten

Bron Dordrecht.net:

Ontdekking van onbekende broer / oom die in Dordrecht is gesneuveld

dinsdag 26 aug 2014

Door Hans Berrevoets.

DORDRECHT / VLAARDINGEN – Een voor mensen uit Vlaardingen onbekend familielid blijkt op 12 mei 1940 in Dordrecht gesneuveld te zijn en er ook begraven te liggen. Hij heeft na de oorlog een eregraf op de Essenhof gekregen.

Elk jaar klinkt zijn naam in mei uit de mond van een leerling uit Dordrecht tijdens de herdenking in de oude aula op de Essenhof. De familie wist dat niet of niet meer, zo bevestigt de stadsarchivaris van Vlaardingen, Harm Jan Luth.

De man, die al jaren ook in de straatnamencommissie van de gemeente Dordrecht zit, is hierover niet verbaasd. ,,Als mensen in archieven gaan zoeken, dan komen regelmatig familiezaken boven water, waarvan niemand wist. Dat blijkt soms heel emotioneel te zijn of een opluchting”
Ditmaal bracht een foto van soldaat Adrianus van der Kuijl (1919-1940) zijn familie uiteindelijk bij zijn eregraf in Dordrecht.

Het begin lag bij ras-Vlaardinger Sjaak Poldervaart. Hij vond in een kast bij zijn schoonmoeder, mevrouw Van der Kuijl, een voor hem onbekende foto. Het portret was van een voor Poldervaart geheel onbekende jonge soldaat.

Uit een ansichtkaart, die daarna werd ontdekt, werd duidelijk dat de foto van soldaat Adrianus van der Kuijl was, die in 1919 was geboren.  Na zijn dood in 1940 werd er verder over hem niet meer gesproken. Schoonzoon Sjaak Poldervaart moest volgens Harm Jan Luth concluderen dat zijn schoonmoeder dus nog een broer had gehad, die geheel in de vergetelheid was geraakt.

Het verhaal kan nu worden verteld en daarmee wordt de geschiedenis recht gedaan. ,,Daarom vragen alle archieven altijd om kasten en zolders niet zomaar leeg te ruimen, maar met de papieren naar hen toe te komen”, aldus Harm Jan Luth.

Het archief heeft het verhaal van de ontdekking van het eregraf kunnen reconstrueren en medewerker Joke van Leeuwen-Zuidgeest deed daarvan verslag op de website www.geschiedenisvanvlaardingen.nl.

Met toestemming publiceren we dat:
 
Foto: Oorlogsgraf Adrianus van der Kuijl
Door: Stadsarchief Vlaardingen, Periode: 1900 - 1949, Thema's: Oorlog.

Op een zonnige dag in augustus 2013 trekt ras-Vlaardinger Sjaak Poldervaart in het Stadsarchief een foto uit zijn binnenzak. Hierbij stelt hij de vraag of de bewuste foto misschien iets voor de collectie is. Terwijl hij er eens rustig voor gaat zitten, vertelt hij het bijzondere verhaal dat erachter zit....
De foto waar het om gaat is gemaakt op de erebegraafplaats 'De Essenhof' in Dordrecht. Het is het oorlogsgraf van de op 12 mei 1940 omgekomen, uit Vlaardingen afkomstige huzaar Adrianus Dirk van der Kuijl (geb. 2-11-1919).

Sjaak Poldervaart vond tijdens het opruimen van een kast in het huis van zijn schoonmoeder mevrouw Van der Kuijl, een portretfoto van een jonge soldaat. Even later kwam er ook een ansichtkaart tevoorschijn. De afzender was Adrianus van der Kuijl. Hierop schreef hij dat het nog wel lang zou duren voordat hij uit de oorlog terug zou keren. De link was gelegd. Adrianus bleek de - de familie tot dan toe onbekende - broer te zijn van mevrouw Van der Kuijl. Via de Oorlogsgravenstichting werd het de familie duidelijk waar Adrianus al ruim 70 jaar begraven ligt. Via de opzichter van de Dordtse begraafplaats kwamen Sjaak en zijn vrouw ook achter de precieze oorzaak van zijn overlijden.
 
Tragische gebeurtenis
Hier in het kort het trieste verhaal. Adrianus van der Kuijl was in de meidagen van 1940 ingedeeld bij de Lichte Divisie, een afdeling van het Regiment Huzaren Motorrijders (2 RHM). Het regiment had de opdracht om via het Wieldrechtse Veer bij Dordrecht door te stoten naar de Waalhaven. Na een rustpauze in Wijngaarden vertrokken de gemotoriseerde soldaten op die 12e mei naar Dordrecht. Na de motoren daar te hebben volgetankt, reed één groep met een flinke snelheid via het Hugo de Grootplein richting het veer.

De Nederlandse troepen in Wieldrecht zagen plotseling brullende motoren in volle vaart op zich afkomen, konden deze zo snel niet plaatsen en openden het vuur. Hierbij vielen zeven doden en enkele gewonden. Een andere groep, waaronder Van der Kuijl, vergiste zich in de richting en reed in volle vaart naar de Weeskinderendijk, recht in het vuur van de machinegeweren van Duitse parachutisten. Als gevolg hiervan waren negen doden te betreuren. De jonge Adrianus van der Kuijl was een van de slachtoffers. De uitgebrande voertuigen en hun dode berijders hebben nog enkele dagen op de Weeskinderendijk gelegen......

De foto is inmiddels opgenomen in de collectie van het Stadsarchief Vlaardingen

(Foto boven: Fokko van der Straaten: Schrijfster Caty Groen en Saskia Lensink met burgemeester Arno Brok in de Ontmoetingskerk Sterrenburg)

(RTV Dordrecht maakte een reportage van de plechtigheid op de Essenhof, die in de nieuwsuitzendingen vandaag/morgen gaat meelopen)

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.