Journalist Bram Verbrugge presenteert 20 mei in Stadhuis lancering biografie C.Buddingh' Dichter bij Dordt

15 mei 2015
Journalist Bram Verbrugge presenteert 20 mei in Stadhuis lancering biografie C.Buddingh' Dichter bij Dordt

DORDRECHT –  Journalist Bram Verbrugge, nieuwschef van AD De Dordtenaar en AD Rivierenland, presenteert woensdagavond de lancering van de biografie DICHTER BIJ DORDT over C. Buddingh’ (1918-1985) in het Stadhuis van Dordrecht. De Dordtenaar in hart en nieren werd door de gemeenteraad in 1978 ook tot ereburger benoemd dus daar past een presentatie in het Stadhuis al helemaal bij.

Volgens het Buddingh’ genootschap maakt duidelijk dat Kees Buddingh’ ook van alle generaties blijft nu jonge en ouder journalisten met Buddingh'bezig zijn. Matthijs van Nieuwkerk had in 1985 voor Het Parool het laatste interview aan de Bankastraat waar de dichter woonde. Hij vergat alleen zijn huissleutels en moest twee keer vanuit Amsterdam naar Dordrecht reizen. Zijn huisdichter in de Wereld Draait Door Nico Dijkshoorn beschouwt Buddingh' als zijn leermeester.

In de aanloop naar 20 mei blijkt een groeiende belangstelling voor de dichter/schrijver en ereburger Buddingh'.

Gisteren besteedde Plein 5 op radio 5 aandacht aan Buddingh’. Aan het begin van de nieuwe werkweek, zondagavond 17 mei, zet het radioprogramma 'Met het noog op morgen' de toon alvast. Biograaf Wim Huijser is dan te gast in  Hilversum.

Hij wordt ook door meer plaatsen in het land benaderd voor een Buddingh’ lezing, waaronder in zijn woonplaats Wageningen. Ook in Soest is er Buddingh’ belangstelling. In die plaats werd Buddingh’ – in de jaren veertig van de vorige eeuw - tot twee keer toe verpleegd in sanatorium Zonnegloren voor TBC.  Dat inspireerde hem tot ingrijpende gedichten ook over een patiënt, die niet kon genezen van TBC.  Hij sloot er ook vriendschap met schaakmeester Constant Orbaan en speelde met hem op het zogeheten middenvak. De Dordtse schaker Adri van der Willigen, die hem liet kenis maken met zijn latere vrouw Stientje, kwam er ook vaak spelen.

Bert den Boer sprak met Wim Huijser in kader van de Dordtse dialogen op RTV Dordrecht. Op 25 mei op de buis drie dagen voor Buddingh'avond in de centrale bibliotheek.

Woensdag 20 mei 18.30 uur: feestelijke presentatie Buddingh'Biografie

 

Burgemeester A.A.M. Brok biedt als voorzitter van de Stichting Dordtse Academie de eerste exemplaren van de biografie Dichter bij Dordt aan aan wethouder P.H. Sleeking (Cultuur) en aan de beide zonen van Kees Buddingh', Sacha en Wiebe. C. (Kees) Budding' (1918-1985) mag gerekend worden tot een van de populairste schrijvers (dichter, schrijver en vertaler) van zijn generatie en is Dordts ereburger. De biografie is van de hand van Wim Huijser.

 

Locatie : Raadzaal Stadhuis Dordrecht

 

Sprekers o.a. de heer P. Calis, literartuurhistoricus en biograaf, de heer V. van Rijt van uitgeverij Nijgh & Van Ditmar en biograaf de heer W. Huijzer.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.