Albert Schweitzer ziekenhuis tevreden met Elsevier-score

30 oktober 2014
Albert Schweitzer ziekenhuis tevreden met Elsevier-score

DORDRECHT - In het jaarlijkse vergelijkende onderzoek 'De Beste Ziekenhuizen van Nederland' van weekblad Elsevier en bureau SiRM, scoort het Albert Schweitzer ziekenhuis dit jaar naar tevredenheid. Het krijgt als eindoordeel drie van de vier te behalen 'bolletjes'. Dat is evenveel als vorig jaar. Het eindoordeel wordt gevormd op basis van twee domeinen: patiëntgerichtheid en medische zorg. Op patiëntgerichtheid scoort het Albert Schweitzer ziekenhuis een bolletje meer dan vorig jaar (nu drie).

Die verbetering is voornamelijk te danken aan de effectieve aanpak van de toegangstijden (hoe lang een patiënt moet wachten op het eerste bezoek aan de arts). Deze verbetering heeft echter geen stijging in de eindscore tot gevolg. Bestuursvoorzitter Pier Eringa is desondanks goed te spreken over de uitkomst, die op 29 oktober bekend werd. "We herkennen ons grotendeels in dit beeld."

Eringa: "Het Albert Schweitzer ziekenhuis maakt er werk van om in alle ranglijsten en keurmerksystemen hoog te eindigen. Niet als doel op zich, maar omdat die systemen ons helpen om de zorg en dienstverlening continu gericht te kunnen verbeteren. Bij Elsevier staan we weliswaar niet zo hoog als in de recent uitgebrachte AD Ziekenhuis Top 100, waar we op één staan, maar toch zeker ruim boven de middenmoot. Dat is goed en het biedt tevens kansen tot verbetering."

De systematiek van Elsevier noemt Eringa 'iets ingewikkelder' dan die van het AD. "Elsevier heeft een bredere scope en zet de ziekenhuizen niet in een eindvolgorde. De achterliggende gegevens blijven voor de lezer, maar ook voor de ziekenhuizen zelf, wat meer verborgen. Daarom gaan wij voor een grondige analyse van onze score de gebruikte cijfers bij Elsevier opvragen, zoals we elk jaar doen. Daar zit een schat aan informatie in over onze sterke en zwakkere punten."

Het Albert Schweitzer ziekenhuis feliciteert van harte de drie 'winnende' ziekenhuizen uit het Elsevier-onderzoek. Voor dit jaar zijn dat het Vlietland, Spaarne en Haga ziekenhuis. Ziekenhuis Sint Jansdal komt bij Elsevier als beste uit de bus over de gehele periode van vijf voorbije jaren. Eringa: "Dat hebben de collega's daar goed gedaan. Nadat wij twee jaar achtereen op nummer één zijn geëindigd in de AD Ziekenhuis Top 100, weten we uit ervaring dat zo'n titel een enorme positieve prikkel geeft aan patiënten, medewerkers, zorgverzekeraars enzovoort. Alles verloopt net een stukje makkelijker als een gezaghebbende partij zegt dat jij de beste bent."

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.