Albert Schweitzer ziekenhuis treft strikte maatregelen tegen MRSA

10 november 2014
Albert Schweitzer ziekenhuis treft strikte maatregelen tegen MRSA

DORDRECHT - Het Albert Schweitzer ziekenhuis is de afgelopen twee weken geconfronteerd met negen gevallen waarin een patiënt of medewerker de 'ziekenhuisbacterie' MRSA bij zich bleek te dragen. De bacterie komt bij ongeveer twee procent van alle mensen in Nederland voor, maar moet in een ziekenhuisomgeving strikt worden beheerst en bestreden, omdat hij gevaarlijk kan zijn voor zwakke patiënten met weinig weerstand. Daarom heeft het Albert Schweitzer ziekenhuis direct een brede reeks maatregelen getroffen, om de bacterie te isoleren en te vernietigen.

Uit onderzoek is naar voren gekomen dat de negen gevallen in feite vijf op zichzelf staande situaties zijn, met steeds een afzonderlijke bron. "Dat deze situaties zich tegelijk voordoen, berust dus voor een groot deel op toeval", vertelt arts-microbioloog Roel Streefkerk van het RLM, het laboratorium voor microbiologie in Dordrecht. Hij begeleidt de onderzoeken die gepaard gaan met de MRSA-gevallen in het Albert Schweitzer ziekenhuis. Streefkerk: "Deze bacterie komt continu op elk ziekenhuis af, vanuit de buitenwereld en vanuit andere zorginstellingen waar ziekenhuizen patiënten van ontvangen."

Om de binnenkomst van MRSA 'aan de poort' al te bestrijden, vraagt het ziekenhuis vóór opname aan patiënten onder meer of zij recent in een buitenlands ziekenhuis of in de buurt van varkenshouderijen zijn geweest: twee plekken waar MRSA in verhoogde mate voorkomt. Als dit inderdaad zo is, worden die patiënten 'gekweekt' op MRSA. De bacterie kan echter ook toevallig naar voren komen uit reguliere kweken van zieke patiënten die door de dokter zijn ingestuurd naar het laboratorium.

De afgelopen weken kwam uit een dergelijke kweek bij een opgenomen patiënt in het Albert Schweitzer ziekenhuis viermaal MRSA naar voren. Streefkerk: "Deze patiënten zijn vanaf dat moment meteen afgezonderd en worden daarna in isolatie verpleegd. Maar daarmee ben je er nog niet: de afdeling Infectiepreventie van het ziekenhuis gaat dan ook in kaart brengen met wie een MRSA-patiënt in contact is geweest, zowel zorgverleners als andere patiënten die bijvoorbeeld op dezelfde kamer lagen.

Zo'n gehele 'ring' van mensen wordt dan ook getest. Mocht daar weer een nieuwe MRSA uitkomen, dan wordt om die nieuwe patiënt weer een ring getrokken van mensen, die we ook weer gaan testen. Totdat we geen nieuwe MRSA meer tegenkomen." In het kader van alle contactonderzoeken tesamen, is inmiddels bij 323 medewerkers van diverse afdelingen en bij 139 patiënten een test afgenomen.

In één van de ringen rondom een van de patiënten, bevond zich een fysiotherapeut met MRSA. Ook rondom deze zorgverlener werd een ring getrokken en getest. Daarbij bleek dat drie andere fysiotherapeuten uit het ziekenhuis ook MRSA bij zich hadden. Uit nader onderzoek hoe dit kon, bleek binnen dit viertal sprake van twee verschillende MRSA-stammen met een ander DNA, dus ook die gevallen waren niet allemaal aan elkaar te koppelen. Dat maakt de toevalsfactor nog groter. Het negende op zichzelf staande geval kwam naar voren uit een preventieve test van een medewerker die tijdelijk in het buitenland wilde gaan werken.

Wanneer een MRSA-bacterie bij twee patiënten wel tot dezelfde familie behoort, dan nog is het onmogelijk om achteraf te bepalen wie wie heeft besmet. "Dat is een kip-ei-verhaal, waar je nooit uitkomt", zegt Streefkerk. "Maar zo'n besmetting illustreert in elk geval de noodzaak om veilig te werken bij lichamelijk contact." Tot een sluiting van een afdeling heeft de huidige situatie in het Albert Schweitzer ziekenhuis niet geleid. Dit gebeurt volgens protocol alleen wanneer op één afdeling meerdere MRSA's worden gevonden, nu echter waren verschillende afdelingen en zelfs verschillende ziekenhuislocaties betrokken. Medewerkers met MRSA mogen tijdelijk niet met patiënten werken en krijgen antibiotica. Ze komen pas terug wanneer uit een test blijkt dat ze weer MRSA-vrij zijn.

De Raad van Bestuur volgt de MRSA-maatregelen op de voet. Voorzitter Pier Eringa: "Ik stel vast dat onze adviseurs Infectiepreventie, de artsen-microbioloog en hun team en de verpleegafdelingen de zaak echt grondig aanpakken. Het stelt ons gerust dat het om zo veel toevalsbevindingen gaat, die geen verband met elkaar houden. Toch grijpen wij deze situatie aan om binnen ons ziekenhuis nog eens te benadrukken: collega's, let op, werk zo goed mogelijk volgens de hygiëneprotocollen die iedereen kent en die ook overal in het ziekenhuis worden gefaciliteerd met de aanwezigheid van handenalcohol, handschoenen, enzovoort. We kunnen de binnenkomst van MRSA moeilijk voorkomen, maar wel de verspreiding ervan. We gaan het bewustzijn daarvan nog verder opvoeren."

MRSA is de afkorting van methicilline-resistente staphylococcus aureus. De bacterie bevindt zich bij voorkeur in het neusslijmvlies, maar kan zich ook verspreiden op de huid. De bacterie is ongevaarlijk voor gezonde mensen. Patiënten die betrokken zijn in een contactonderzoek in het Albert Schweitzer ziekenhuis, krijgen hiervan vooraf en achteraf persoonlijk bericht. Wie geen bericht ontvangt, mag ervan uitgaan dat hij/zij niet behoort tot een groep die op MRSA hoeft te worden getest.

Foto:
Arts-microbioloog Roel Streefkerk, samen met een microbiologisch analist bezig met de moleculaire screening op MRSA.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.