Albert Schweitzer Prijs voor project tegen babysterfte in Tanzania

27 november 2014
Albert Schweitzer Prijs voor project tegen babysterfte in Tanzania

DORDRECHT - Niek Versteegde is de winnaar van de Albert Schweitzer Prijs 2014 van het Nederlands Albert Schweitzer Fonds (NASF). De 29-jarige bijna-tropenarts ontvangt de prijs, een startsubsidie van 5.000 euro, voor het project ‘Lucht voor Leven’ in Mwanza, Tanzania. De prijs is op 26 november door gastjurylid en viroloog professor Ab Osterhaus uitgereikt in Singer Laren. Het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht is medesponsor van het prijzengeld, omdat het in de geest van zijn naamgever dr. Albert Schweitzer een bescheiden bijdrage wil leveren aan de ontwikkeling van goede zorg voor de meest kwetsbaren elders op de wereld.

Versteegde is een gedreven mens. Hij was vorig jaar ook al genomineerd voor de prijs. Hij liep in 2010 co-schappen in het Sengerema Hospital in Mwanza, Tanzania. Volgend jaar gaat hij in dit ziekenhuis als tropenarts aan het werk. Hij gaat dan zijn winnende voorstel - het terugdringen van babysterfte en neurologische schade rond de geboorte door de bestrijding van zuurstoftekort - zelf uitvoeren. De jury is enthousiast dat Versteegde binnen zijn plan veel aandacht geeft aan opleiding en training van de lokale ziekenhuismedewerkers.

De twee andere genomineerde projecten hebben een aanmoedigingsprijs van 750 euro ontvangen. Eén van deze inzendingen speelt zich af in het ziekenhuis dat door Albert Schweitzer zelf is gesticht in Gabon. In die regio willen Lianne Cremers en Benjamin Visser de traditionele en de medische genezers door middel van een congres nader tot elkaar brengen, om er zo voor te zorgen dat ernstig zieke patiënten niet te lang in het ‘alternatieve circuit’ blijven. Bij het derde genomineerde project zet student geneeskunde Anna Kuiken lokale rolmodellen in tegen kindersterfte in Dakar, Senegal.

De Albert Schweitzer Prijs is een jaarlijks initiatief van het NASF. De prijs werd dit jaar voor de vijfde keer uitgereikt aan een Nederlandse jonge zorgverlener die zich inzet voor een startend ontwikkelingsinitiatief op het gebied van gezondheidszorg in Sub-Sahara Afrika. In 2015 zal het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht gastheer zijn voor de prijsuitreiking. Het ziekenhuis en het NASF hebben een overeenkomst gesloten waarin zij afspreken elkaar te helpen bij het levend houden van het indrukwekkende gedachtegoed van dr. Albert Schweitzer.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.