Beeldbank Regionaal Archief Dordrecht vraagt hulp bij beschrijven nieuw beeldmateriaal

22 mei 2015 door Hennie van der Zouw
Beeldbank Regionaal Archief Dordrecht vraagt hulp bij beschrijven nieuw beeldmateriaal

DORDRECHT - De afgelopen twee maanden is de Beeldbank van Regionaal Archief Dordrecht uitgebreid met een aantal bijzondere collecties. Hierdoor zijn nu maar liefst ruim 120.000 afbeeldingen te zien. Een deel is echter nog niet beschreven. Daarvoor roept het Archief uw hulp in!

Op de website van Regionaal Archief Dordrecht kunt u via http://beeldbank.regionaalarchiefdordrecht.nl/ zelf beschrijvingen aanvullen en van commentaar voorzien. Zo helpt u anderen makkelijker te zoeken en te vinden. Het gaat onder andere om de Collectie Ego Beket (beelden uit Dordrecht in de jaren ’50 en ’60) delen van de beeldcollectie van het Gemeentelijk Elektriciteitsbedrijf Dordrecht, de Voetbalvereniging EBOH en de gemeente ’s-Gravendeel.

Digitaliseringsslag
Na ruim twee jaar digitaliseren wordt het resultaat op de website van Regionaal Archief Dordrecht zichtbaar. In 2012 startte Regionaal Archief Dordrecht met een enorm - ruim 650 strekkende meter en ruim 3 miljoen scans – digitaliseringsproject. Gefaseerd worden de digitale bestanden gekoppeld aan de archief- en inventarisnummers en via de onlangs geheel vernieuwde website van het archief ontsloten. Op www.regionaalarchiefdordrecht.nl zijn deze bestanden gratis in te zien en te downloaden.

Middeleeuws archief digitaal ontsloten
Dordrecht heeft één van de rijkste middeleeuwse archieven van Nederland met een aantal topstukken van lokaal en nationaal belang.  Bijvoorbeeld het stadsrecht van juli 1220. Graaf Willem I verleent aan het bestuur van Dordrecht het recht om keuren te maken en boetes te heffen. Door dit stadsrecht is Dordrecht de oudste stad van Holland. De basis van de welvaart in de Middeleeuwen is te vinden in het stapelrecht dat op 6 november 1299 door graaf Jan I wordt verleend. Alle handelswaar die de Merwede en Lek afkomt, moet eerst in Dordrecht te koop worden aangeboden. Al deze stukken zijn op perkament (geiten-, schapen- of koeienhuid) geschreven, omdat dit materiaal beter te bewaren is dan papier en worden daarom charters genoemd. Bijna alle charters zijn inmiddels digitaal voor het publiek ontsloten.

Onlangs zijn de volgende documenten online gekomen:
Archief 1      bijna alle charters met indien van toepassing aparte opnamen van de zegels, de achterzijde en de informatie onder de pliek (dubbelgevouwen onderkant waar de zegelstaart doorgestoken is)
Archief 3      belastingkohieren
Archief 9      alle transportregisters uit de 16e , 17e en 18e eeuw
Archief 10    weesboeken
Archief 20    alle repertoria op de notariële akten en een deel van notariële protocollen uit de 17e eeuw
Archief 209  verleende bouwvergunningen met bouwtekeningen, 1853 – 1909
…               alle repertoria op de notariële akten uit de regiogemeenten
…               ontbrekende doop-, trouw- en begraafboeken uit alle regiogemeenten     

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.