Duimen omhoog en omlaag voor spandoeken '80 km op Drechtse Ring'

26 mei 2015 door Hennie van der Zouw
Duimen omhoog en omlaag voor spandoeken '80 km op Drechtse Ring'

DRECHTSTEDEN - Onder het motto 'Samen voor een gezonde lucht' hebben zo'n 40 mensen zaterdag 23 mei actie gevoerd voor een 80 kilometer zone rond de Drechtsteden.

Een aantal auto's reed, voorzien van 80 km borden, met deze snelheid in colonne over de N3, A15, A16. Op 7 viaducten hielden bewoners spandoeken op met de 80 km-boodschap; in Dordrecht, Papendrecht/ Alblasserdam en Zwijndrecht/ Hendrik-Ido-Ambacht. Dat leverde veel ondersteunende reacties op van automobilisten, die hun duim opstaken en natuurlijk ook tegenstanders die een andere vinger lieten zien.

Korter leven
De actie van Milieudefensie Drechtsteden wil mensen bewust maken van het gevaar van (ultra)fijnstof voor de gezondheid van de inwoners van deze regio. Een onzichtbare ramp vormen deze ultrafijne deeltjes, kleiner dan 0,1 micrometer, die zich door het hele lichaam verspreiden. Dit verhoogt bij omwonenden het risico op hart- en longziekten en kanker en zorgt ervoor dat Nederlanders gemiddeld drie jaar korter leven en de laatste jaren van hun leven behoorlijk ziek kunnen zijn. ,,De gezondheidsrisico's zijn het grootst langs snelwegen en drukke wegen. In de dichtbebouwde Drechtsteden voldoen we op papier wel aan de Europese fijnstof-norm, maar het gaat ons om gezonde lucht voor de bewoners en niet om de norm waarin ultrafijnstof niet wordt meegerekend," zegt Willy Verbakel, voorzitter van Milieudefensie Drechtsteden.

80 km-zone
Het uiteindelijke doel van Milieudefensie is om op de Drechtse Ring (N3, A15, A16) een 80 km-zone te bereiken. Het beperken van de snelheid op de doorgaande wegen vermindert de schadelijke uitstoot. De komende maanden zal de organisatie gemeenteraden en de Drechtraad benaderen. Hen wordt gevraagd om deze eis voor 80 km te ondersteunen. Dat doen ook veel burgers met ondertekening van de petitie: http://petities.nl/petitie/80-km-op-de-drechtse-ring-n3-a15-a16. Daarnaast bepleit Milieudefensie ook andere maatregelen voor gezonde lucht.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.