Atlas voor gemeenten: 'Dordrecht veel aantrekkelijker als woonplaats'

28 mei 2015 door Hennie van der Zouw
Atlas voor gemeenten: 'Dordrecht veel aantrekkelijker als woonplaats'

DORDRECHT - Dordrecht is in 10 jaar tijd een stuk aantrekkelijker geworden als woonplaats. De gemeente is in deze periode gestegen van plaats 30 naar plaats 17 op de ranglijst van de 50 grootste gemeenten. Alleen al het afgelopen jaar steeg Dordrecht van 22 naar 17. Dordrecht scoort vooral beter op de onderdelen cultuur en horeca. Dat blijkt uit de Atlas voor Gemeenten 2015.

De Atlas voor Gemeenten 2015  is op woensdag 27 mei gepresenteerd in het Energiehuis in Dordrecht. Die keuze sluit aan bij het thema van de Atlas voor dit jaar: erfgoed. De onderzoekers van de Atlas concluderen dat monumenten meetbaar bijdragen aan de aantrekkingskracht van de stad. Dat komt omdat mensen graag in een monumentaal pand wonen en werken, maar ook omdat een monumentale binnenstad de aantrekkingskracht van de stad als geheel vergroot. Steden met veel monumenten scoren over het algemeen veel positiever scoren dan vergelijkbare gemeenten zonder monumenten, onder andere op factoren als vergrijzing en arbeidsmarkt.

Trots
Wethouder Piet Sleeking vindt dat Dordrecht trots mag zijn op de 17e plaats. ,,Dit is echt erkenning voor de inspanningen van de afgelopen tien jaar. De gemeente heeft veel geïnvesteerd in cultuur, zoals het Dordrechts Museum, Kunstmin, Energiehuis en Hof. En ondernemers hebben hun nek uitgestoken door te investeren in horeca, zoals bijvoorbeeld Villa Augustus, Bellevue en The Movies. We zien nu het effect van die investeringen."

Toeristen
De wethouder wijst op de meer dan 1000 monumenten van Dordrecht. ,,Natuurlijk hebben wij als gemeente een aantal grote monumenten gerestaureerd, maar verreweg de meeste monumenten zijn particulier eigendom. Die eigenaren zorgen er ook voor dat dit zo'n prachtige stad is, waar we de monumenten koesteren. En daarmee trekken we ook steeds meer toeristen."

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Hof
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.