Baby aangeven bij de gemeente? Dat kan nu al in het ziekenhuis!

05 juni 2015 door Hennie van der Zouw
Baby aangeven bij de gemeente? Dat kan nu al in het ziekenhuis!

DORDRECHT -  Baby’s die geboren worden in het Albert Schweitzer ziekenhuis, kunnen vanaf donderdag 18 juni ter plekke worden aangegeven bij de gemeente Dordrecht. De Stadswinkel houdt vanaf die dag tweemaal per week kantoor achter de balie van Geboortecentrum Rhena, speciaal voor geboorteaangiftes. Met deze extra dienstverlening willen de gemeente en het ziekenhuis het zo makkelijk mogelijk maken voor de ouders.
 
De geboortebalie in het ziekenhuis is vanaf 18 juni geopend op elke maandag van 9.00 tot 12.00 uur en elke donderdag van 12.00 tot 15.00 uur (behalve op dagen waarop de Stadswinkel dicht is). Er wordt zo veel mogelijk gewerkt op afspraak. Het maken van de afspraak kan op alle dagen bij de gewone ontvangstbalie van Geboortecentrum Rhena. “Als je kindje net geboren is, heb je al veel aan je hoofd”, zegt wethouder Karin Lambrechts. “We denken dat het prettig is voor ouders om dan niet speciaal naar het Stadskantoor in Dordrecht te hoeven.”
 
Met de geboortebalie wordt invulling gegeven aan een oude wens van zowel het ziekenhuis als de gemeente. Lambrechts: “Die wens is weer actueel geworden toen het Albert Schweitzer ziekenhuis dit mooie, nieuwe geboortecentrum opende als centrale voorziening voor de hele Drechtsteden. Hier worden nu maar liefst drieduizend kinderen per jaar geboren. Voor al deze kinderen, ook degenen die niet in Dordrecht wonen, doen ouders geboorteaangifte in de gemeente Dordrecht. We hebben een veilige, digitale verbinding tot stand gebracht waarmee de aangifte exact zo kan worden verwerkt als in de Stadswinkel. De geboorteakte wordt ter plekke geprint.”
 
De twee dagdelen zijn bedoeld als ‘opstart’. “Bij gebleken succes, willen we het graag uitbreiden”, zegt Lambrechts. “Overigens zijn ook Dordtse ouders van wie het kindje thuis is geboren, van harte welkom om aangifte te doen bij onze ziekenhuisbalie, als dat voor hen dichterbij is. Ook dan vragen we wel om even een afspraak te maken.” Het ziekenhuis is verguld met de samenwerking. “We waren al trots op ons Geboortecentrum Rhena”, zegt bestuurder John Taks. “Nu is de dienstverlening nóg completer. De gemeente verdient een compliment dat ze dit met ons mogelijk heeft willen maken.”
 
De voorlopige openingstijden zijn zo goed mogelijk verspreid over de week gekozen. Taks: “Wanneer moeder en kind iets langere tijd bij ons verblijven, is de kans al vrij groot dat ze op een maandagochtend of donderdagmiddag hier zijn. Bij een vlotte, poliklinische bevalling op bijvoorbeeld een dinsdag is het net jammer. De ouders kunnen dan kiezen of ze alsnog even bij ons terugkomen voor de aangifte, of dit in het Stadskantoor doen. Maar eigenlijk hoop ik dat het snel een groot succes blijkt te zijn en dat de gemeente het aantal dagdelen zal uitbreiden.”
 
Voor meer informatie: www.dordrecht.nl, voer als zoekterm ‘geboorteaangifte’ in.

Foto: De balie van Geboortecentrum Rhena, waar vanaf 18 juni geboortes kunnen worden aangegeven op twee dagdelen per week. (Foto © ASZ)

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.