Discussiebijeenkomst “Werken in de 21e eeuw”

08 juni 2015 door Hennie van der Zouw
Discussiebijeenkomst “Werken in de 21e eeuw”

DORDRECHT - Op zaterdag 6 juni 2015 is er in Cafe Merz te Dordrecht over "Werken in de 21e Eeuw" nagedacht.

Hoe ziet GroenLinks werken in de 21e eeuw voor zich? Hoe richten we een toekomstvast en betaalbaar stelsel van werk en inkomen in? Hoe begeleiden we de transitie naar een groene economie? Hoe zorgen we voor een eerlijker verdeling van werk en inkomen? Hoe zorgen we voor een stelsel zonder ‘insiders’ en ‘outsiders’? Hoe kijken we anno 2015 aan tegen concepten als basisinkomen of negatieve inkomstenbelasting?

Allemaal vragen van groot maatschappelijk belang en hoogst relevant voor het GroenLinks-gedachtegoed.
- 1. Hoe zorgen we voor meer werk en een eerlijker verdeling van werk?
- 2. Hoe zorgen we voor een stelsel met basiszekerheden voor iedereen?
- 3. Hoe willen we omgaan met de koppeling tussen werk en inkomen?
- 4. Hoe krijgt de transitie vorm van werk in onze huidige, vervuilende economie naar werk in een groene economie?

De eerste inleiding wordt verzorgd door professor Justus Veerman. Hij baseerst zijn betoog op uitspraken van Gunther Schmit, die uitgaat van de transitionele arbeidsmarkt. Bestrijden van de risico's op de arbeidsmarkt, bestrijden van uitsluiting en bevorderen van eerlijk verdelen.

Een boeiend verhaal over het investeren in mensen. Streven naar een volledige werkgelegenheid. Streven naar risico- en uitsluiting vermindering. Uitgaan van dat de arbeidsmarkt een sociale institutie is. bedoeld voor integratie in de arbeid Hiervoor zal het begrip van volledige werkgelegenheid opnieuw
gedefinieerd moeten worden.

- Geen loopbaan meer voor het leven.
- Uitgaan van baanzekerheid, inkomenszekerheid en werkzekerheid.
- De rol van de overheid zal meer sturend en coordinerend moeten worden.

Een tweede interessante inleiding werd verzorgd door Frans van de Steen. Zijn ervaring is dat er al drie generaties lang minder gewerkt wordt. Zijn opa werkte 70 uur per week. Zijn vader 48, hijzelf 36. Het zou niet gek zijn als we nu met 24 uur effectief werken een volledige werkweek bedoelen. Door een vermindering in het aantal uren zal er meer werkgelegenheid zijn en eerder banen voor iedereen. Hierdoor een inkomeszekerheid voor iedereen, waardoor een basis inkomen niet nodig zal zijn.

De heer van de Steen ziet het idee van basisinkomen als onbetaalbaar, onuitvoerbaar en een redmiddel om het falen van de politiek te maskeren die niet genoeg werk kan genereren. Het kan als redmiddel gebruikt worden tegen het strenge regime ten aanzien van uitkeringen en bijverdienen. Ook hij noemt een herdefiniering van arbeid waarbij vrijwilligerswerk ook als vorm van werk wordt gezien.

Aan de hand van beide lezingen volgen boeiende discussies in de zaal, waarbij het duidelijk is dat we bestaande nromen moeten verlaten. Uitgaan van het onmogelijke om tot nieuwe ideeen te komen, die uitvoerbaar moeten zijn. Waarbij iedereen gelijke kansen heeft op werk. Een bestaanszekerheid heeft.

Kijk voor de startnotitie, kijk- en luistertips en online meepraten op https://groenlinks.nl/discussie

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.