Driedaags cultureel festival Zomersymfonie 2015 wellicht voor laatste keer

15 juni 2015 door Hennie van der Zouw
Driedaags cultureel festival Zomersymfonie 2015 wellicht voor laatste keer

DORDRECHT - Van 19 tot en met 21 juni wordt het monumentale Park Merwestein in Dordrecht omgetoverd tot een van de grootste beeldenparken van Nederland. Tijdens Zomersymfonie 2015 tonen twaalf kunstenaars dat weekeinde ruim honderd beelden.

De openluchttentoonstelling wordt omlijst met een cultureel programma van (klassieke) muziek, dans en poëzie, een Hightea, poppentheater, kinderactiviteiten en workshops.

Zomersymfonie trekt elk jaar duizenden bezoekers naar het park die op een laagdrempelige manier kunnen kennismaken met beeldende kunst.

Met twaalf deelnemende kunstenaars tijdens de vijfde editie wordt het record uit 2013 overtroffen. Jan Bakermans, Imke Beek, Ati Emmerik, Leo Gerritsen, Leen Kessels, Christa Kloppenborg, Bert Koerts, André van der Linden, Tina Lintvelt, Marijk Renia, Erna Wouter en Ferdi Wouters tonen dit weekeinde beelden die variëren van abstract tot figuratief, vervaardigd uit brons, keramiek, papier, staal, hout, glas, steen en klei.

Opera
Zomersymfonie wordt vrijdagavond 19 juni om 19.30 uur geopend door Tweede kamerlid Gerard Schouw, waarna Jur Houtman de openingsact verzorgt. Daarna treedt het Operakoor Dordrecht op met stukken uit opera’s als Nabucco, Romeo et Juliette, MacBeth en Maria Stuarda.

Op zaterdag 20 juni opent de beeldententoonstelling om 10.00 uur. Die dag is er om 14.30 een kinderkunstworkshop, om 14.00 en 15.30 uur de voorstelling ‘Schat van een koning’ van Poppentheater Xiewel, om 13.00 uur een hoedenshow van Erna Wouters en de hele middag een Hightea van Delicatento. Om 19.30 uur begint het traditionele picknickconcert in het park, voor de tweede keer verzorgd door Phil Good. Tot 22.00 uur zijn de beelden te bezichtigen.

Muziek en poëzie
Op zondag 21 juni zijn de kunstenaars vanaf 10.30 uur aanwezig om toelichting te geven op hun werk. Die dag is er om 11.30 uur een open podium voor jonge talentvolle musici, om 14.00 uur Javaanse dans en om 13.30 en 14.30 uur workshops monsters tekenen voor kinderen.


Vanaf 13.00 uur treden tijdens de hightea overal in het park dichters en musici op kleine podia op.

Onder andere de dichters Marieke van Leeuwen, Jehanne Hulsman en Maria Vermijn en de musici Margot Marres (harp), Herman van Rooijen (piano of spinet)  André Oerlemans (singer-songwriter), Tweeklank (Ierse folk) en de koren Mozaïek Voices en Voce Cantate Melodica.

Om 16.30 uur geeft Herman van Rooijer een afsluitend concert op het hoofdpodium met de getalenteerde jonge musici Isabelle en Julia van Dijk. Daarna volgt een grande finale.

Einde dreigt
Met Zomersymfonie wil de organiserende Stichting Laethbloeyer een zo breed mogelijk publiek laten kennismaken met kunst en cultuur.

Nu de gemeente Dordrecht op het punt staat flink te bezuinigen op haar evenementensubsidies, is ook het voortbestaan van Zomersymfonie in gevaar. Na de vijfde editie gaat de organisatie bekijken of ze voor de volgende editie in 2017 voldoende sponsors en financiers kan vinden. Lukt dat niet, dan valt in het najaar 2016 het doek voor het tweejaarlijkse evenement.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.