Groen licht voor uitvoering participatiewet

08 maart 2013
Groen licht voor uitvoering participatiewet

DRECHTSTEDEN - De Drechtraad stemde 5 maart in met het voorstel voor de organisatie van de uitvoering van de Participatiewet Drechtsteden. Dit betekent groen licht voor de procedure om te komen tot een nieuwe organisatie van de keten werk en inkomen in de Drechtsteden. Een deel van Drechtwerk en een deel van de uitvoeringorganisatie van de Sociale Dienst Drechtsteden worden daarbij samengevoegd.

Tijdens de bespreking in de Drechtraad waren er complimenten voor de manier waarop het voorstel voor de organisatie van de uitvoering van de Participatiewet Drechtsteden in elkaar zit. Er is aandacht gevraagd voor het verschil in cultuur tussen Drechtwerk en de Sociale Dienst als delen van die organisaties worden samengevoegd en voor de omvang: Grootte mag er niet toe leiden dat mensen buiten de boot vallen. Er werd een oproep gedaan tot goed sturen op (overheids-)projecten waarbij medewerkers van Drechtwerk ingehuurd kunnen worden. In antwoord op een vraag naar de status van het besluit liet regionaal portefeuillehouder sociale zaken en arbeidsmarktbeleid Bert van de Burgt weten dat besluitvorming in de raden van de zes Drechtstedengemeenten plaatsvindt.

Vorig jaar al zijn de Drechtsteden begonnen met de voorbereidingen van de Wet Werken naar Vermogen en zijn daarmee verder gegaan voor de Participatiewet, die de Wet Werken naar Vermogen gaat vervangen. Die hoofdlijnen van de aanpak in de Drechtsteden zijn:

- er komt één werkgeversbenadering voor mensen die ondersteuning nodig hebben op de arbeidsmarkt;
- de Gemeenschappelijke Regeling Drechtwerk houdt op te bestaan. Delen van Drechtwerk worden ondergebracht bij de GR Drechtsteden. Het detacheringsbedrijf van Drechtwerk (Drechtwerk Personeel) en de Sociale Dienst Drechtsteden worden samengevoegd;
- voor de mensen die na 1 januari 2014 een beroep doen op de Participatiewet, komt er dienstverlening waarmee zij aan de slag kunnen in een baan onder reguliere voorwaarden, met loondispensatie of in vrijwilligerswerk
- van aanbesteden naar inbesteden. Dat wil zeggen dat gemeenten en regio voor zo veel mogelijk werk zorgen voor de bestaande werkbedrijven van Drechtwerk, te weten facilitair, groen en catering
- Partner in Zelfstandigheid blijft daarbij uitgangspunt voor de dienstverlening. Waarmee bedoeld wordt dat cliënten begeleid naar werk en zelfstandigheid.
 
Vervolg: In  april presenteert  het Drechtstedenbestuur een uitvoeringsplan voor de Participatiewet. .

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.