Paul Wansink uit Bilthoven in beeld als nieuwe predikant van de Grote Kerk in Dordrecht

02 juli 2015
Paul Wansink uit Bilthoven in beeld als nieuwe predikant van de Grote Kerk in Dordrecht

DORDRECHT – Dr. Paul Wansink, dominee in Bilthoven en kerkhistoricus, is in beeld als nieuwe voorganger van de Grote Kerk in Dordrecht. Hij komt op woensdag 8 juli kennis maken met de gemeente. Daarna is er een bepaalde termijn waarbinnen  de predikant - het beroep dat de Grote Kerk op hem uitbrengt – kan aanvaarden. In het kerkblad wordt al gesproken over de nieuwe predikant, die snel de scheidende voorganger Ries den Dekker zal opvolgen.  Hij wordt een bevlogen predikant genoemd, die is bestudeerd maar zich niet in de studiekamer wil opsluiten.

De Grote Kerk in Dordrecht is kerkhistorisch gezien wellicht de meest interessante plek binnen de Protestantse kerk.

De (internationale) Dordtse Synode van 1618-1619 is ermee verbonden en op 6 mei 2019 is het precies vierhonderd jaar geleden dat voor de eerste maal de Dordtse leerregels in het openbaar in de Grote kerk werd voorgelezen. Ook de Statenbijbel staat in de Dordtse traditie. Tevens is er een link met 19 juli 1572, toen de vrije statenvergadering bijeen kwam in wat nu het Hof van Nederland heet om zich uit te spreken voor gewetensvrijheid en godsdienstvrijheid.

Dr. Wansink vierde enkele jaren geleden in Bilthoven zijn 25 jarig jubileum als dominee.  Toen werd het volgende beeld van hem gegeven:

Ds. Paul Wansink begon zijn kerkelijke loopbaan in Rijssen, waar hij zes jaar predikant was. Vervolgens stond hij acht jaar op Ameland en daarna acht jaar in Winterswijk. In 2010 kwam Wansink naar Bilthoven.

Tijdens zijn Amelandse periode promoveerde hij op een studie naar Irenaeus, een theoloog uit de tweede eeuw. Ook daarna bleef hij zich verdiepen in de denk- en handelswijze van de vroege kerk, als docent en publicist. Maar deze wetenschappelijke achtergrond heeft Wansink nooit in de studeerkamer gehouden.

De gemeente van Bilthoven kent hem als een bevlogen voorganger, zeer betrokken bij de activiteiten in de gemeente, met name het jeugdwerk. Voor een groep jongeren uit de gemeente organiseerde hij in 2012 een reis naar Kaapstad om daar aan een kinderopvang te bouwen.

Om geld in te zamelen liep Wansink een marathon in Bilthoven. In zijn spaarzame vrije tijd is hij op de manege te vinden. Wie op die manier 25 jaar predikant is heeft veel terug te blikken. De jubilaris grijpt de mogelijkheid aan om tevens vooruit te kijken: wat voor toekomst heeft de kerk?

Hij vierde zijn jubileum hardop nadenkend:

Op 8 juni is er een symposiumdag. Rode draad vormt de prikkelende vraagstelling “Protestantse Kerk in Nederland: trekken aan een dood paard?”. Er worden lezingen gehouden door deskundigen op het gebied van jeugdwerk, kerkmuziek, gemeenteopbouw en de relatie tussen de vroege kerk en die van nu. Is er toekomst voor de PKN en waar zijn nieuwe wegen te vinden?

Terug naar Dordrecht:
Als de formele procedure is afgerond zal het nog enkele maanden duren voor de dominee daadwerkelijk in Dordrecht en de Grote kerk in het bijzonder gaat beginnen. De kerk staat voor city pastoraat waarover ds. Dekker nog een stevig boek heeft geschreven rond zijn Utrechtse leermeester Van der Werff.

 

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Hof
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.