Gemeenteraad probeert maandag in besloten vergadering in Stadhuis kloven te dichten

03 juli 2015
Gemeenteraad probeert maandag in besloten vergadering in Stadhuis kloven te dichten

DORDRECHT – De gemeenteraad zal maandagavond in een besloten vergadering proberen de kloof tussen regeringsfracties en de oppositie te dichten. Deze mededeling doet de PvdA op de eigen website. Verder wordt er op de websites van de partijen weinig tot niet geschreven over het weglopen van de oppositie. De partijen die het college van b. en w. steunen vinden het jammer of betreuren het. De oppositie vindt dat het al in de lucht hing.

De PvdA geeft een eigen visie op de onvrede. Cor van Verk is van de partij, die tot 2010 de dominante factor was in de Dordtse politiek, de politiek leider:

OPPOSITIE VOELT ZICH NIET GEHOORD EN STAPT OP TIJDENS KADERNOTA DEBAT

 

van burgers en oppositie. We horen veel geklaag uit de coalitie. Men moet niet klagen maar dragen. Maar Dordt verdient beter.
De SP voelt zich buiten het proces gehouden. Kerntakendiscussie is er niet gekomen.

CDA: Onvrede uit oppositie. Daar wil ik op een later moment op terugkomen. Polariserende raad staat een effectief werken in de weg.
CU/SGP: Niet op alle punten doet de coalitie het goed. Toon debat betreur ik. Jammer om zo het reces in te gaan. Zo gaan we niet met elkaar in gesprek. Werken aan verbinding.
VVD: Het is niet zo, dat de oppositie er niet toe doet. Over de subsidies konden er best discussies zijn.

Grote onvrede was er ook na de discussie over de nieuwe bestuursstijl in de Adviescommissie Bestuur & Middelen met wethouder Sleeking. Diverse moties waren hierover ingediend door GroenLinks en D66. De wethouder voelde zich niet aangesproken, en wilde er verder niet op doorgaan.

Eveneens tijdens de avonddiscussie over de Sportparken kreeg de oppositie ook steeds meer het idee dat wat men ook inbrengt, het er niet toe doet. Alles ligt al vast. Als klap op de vuurpijl kwam daar nog de motie bij van CDA, CU/SGP en BVD om 4 ton krediet ter beschikking te stellen van voetbalvereniging Oranje Wit op de Schenkeldijk voor een nieuw kunstgrasveld. Vooruitlopend op de nieuwe herinrichting. Terwijl de nieuwe nota Sportvisie nog geen eens door de gemeenteraad was vastgesteld. Dit voedde nog eens des te meer het idee dat de discussies in de gemeenteraad er niet toe doen, en dat de opppositie niet serieus wordt genomen. Er worden gewoon de eigen stokpaardjes doorgedreven, zonder goed onderbouwde voorstellen. Waar duidelijk om was gevraagd bij de Nota Sportvisie. En dat terwijl er fors bezuinigd moet worden.

Dit was dan ook voor de oppositiepartijen (PvdA, SP, GroenLinks, D66, VSP) de druppel die de emmer deed overlopen, en zij stapten op. Als signaal dat het anders moet.

Hierna volgde overleg met alle fractievoorzitters en is afgesproken om maandagavond 6 juli 2015 de gemeenteraadsvergadering voort te zetten. Maar om 20.00 uur te starten met een besloten gedeelte om de grote kloof tussen coalitie en oppositie en hoe men omgaat met de oppositiepartijen te bespreken.

(tekst PvdA website)

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.