Roetmonster biedt handtekeningen over 80 km max aan

03 juli 2015 door Hennie van der Zouw
Roetmonster biedt handtekeningen over 80 km max aan

DRECHTSTEDEN - Een roetmonster overhandigde samen met een vertegenwoordiging van Milieudefensie Drechtsteden op donderdag 2 juli 2015 honderden handtekeningen voor maximaal 80 km op de Drechtse ring aan wethouder Mirck. Hij kreeg deze handtekeningen als portefeuillehouder milieu van het Drechtsteden bestuur.

De ondertekenaars vragen aan het Drechtsteden bestuur en de colleges van B en W van de Drechtsteden om bij provincie en rijk een verlaging van de maximale snelheid tot 80 km te bepleiten bij rijk en provincie.

Deze verlaging vinden de ondertekenaars van belang, omdat volgens hen de vermindering van de maximumsnelheid de vervuiling flink zal verminderen en evenals de geluidsoverlast. Dichtbij de Drechtse Ring ligt veel woonbebouwing. Er is langs de N3, A15, A16 een hoge concentratie van luchtvervuiling waaronder fijnstof. Van fijnstof is recent bekend geworden, dat het samen met roet kan leiden tot nog meer gezondheidsschade dan eerder gedacht. Een gemiddelde levensvermindering van 1 tot 3 jaar.

Na de overhandiging had een vertegenwoordiging van Milieudefensie een overleg met wethouder Mirck over de voortgangsrapportage luchtkwaliteit. Zij bepleiten in het gesprek verdergaande maatregelen om te zorgen voor gezonde lucht in de Drechtsteden. Er wordt volgens hen net aan voldaan aan de Europese normen. Maar o.a. volgens het RIVM is ook bij de Europese normen nog een belangrijk gezondheidsrisico.

De voortgangsrapportage luchtkwaliteit is naar de aangesloten gemeenten gestuurd. Het regiobestuur heeft beloofd een onderzoek te doen naar de voordelen van een dergelijke maatregel

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.