Gemeenteraad van Dordrecht blaast in zomervakantie verder stoom af

07 juli 2015
Gemeenteraad van Dordrecht blaast in zomervakantie verder stoom af

DORDRECHT - De gemeenteraad van Dordrecht - waar de opposiie vorige week compleet weg liep, gebruikt de zomervakantie voor een verdere bezinning. Tijdens een deel besloten vergadering in het Stadhuis bleek gisteravond de kou nog niet geheel van de lucht. Fractievoorzitter van de VVD Dirk Pols wilde zich buiten de ruzie houden, zo bleek aan een citaat in het AD De Dordtenaar vanmorgen:

Dirk Pols (VVD) zei dat hij zich kapot heeft geërgerd aan de ruzie: ,,We zijn hier niet op een voetbalveld. We zijn hier in de burcht van de democratie."

De tegenstellingen zijn zeker niet alleen politiek, maar ook persoonlijk van aard. Toch wordt de raad gedacht in het belang van de stad Dordrecht met bijna 120.000 inwoners het algemeen belang te dienen.

De historie speelt ook telkens weer een rol met de tegenstelling tussen de voormalige grootste partij (PvdA) en de grootste van nu: Beter voor Dordt (BVD).

RTV Rinmond meldt:

De verziekte verhoudingen in de Dordtse gemeenteraad zijn nog niet hersteld. In een besloten vergadering in het Dordtse Stadhuis werd maandagavonde getracht daarmee een begin te maken.

Hoewel dat achter gesloten deuren gebeurde, lekte in de wandelngangen al snel uit dat de Beter voor Dordt-wethouders Sleeking en Lambrechts in een emotioneel moment verklaarden dat ze opstappen als ze weer geschoffeerd worden door de oppositie.

Geconfronteerd met dat verhaal lieten beide wethouders weten dat dat letterlijk genomen moeten worden. "We hebben inderdaad gezegd, dat we niet verplicht zijn om persoonlijke en ongefundeerde aanvallen aan te horen. Dat betekent dat we dan de zaal verlaten. Niet dat we als wethouder opstrappen. Zo makkelijk komen ze niet van ons af", aldus Karin Lambrechts.

Fractieleider Cor van Verk van oppositiepartij PvdA was niet onder de indruk: "Het was inderdaad hard wat we hebben gezegd, maar ik neem er niks van terug." Hij verweet de Beter voor Dordt-wethouders dat ze slecht luisteren naar de inwoners, de stad opzadelen met een grote schuld en dat ze kwalitatief tekort komen.

De oppositiepartijen liepen vorige week boos weg uit de raadzaal, omdat ze zich door de coalitie voelen buitengesloten: "We zitten er voor spek en bonen bij", zei Nelleke de Smoker (D66). Door het weglopen moest de vergadering maandagavond worden voortgezet. Daaraan voorafgaand vond de besloten bijeenkomst plaats.

Volgens Van Verk is er weinig opgelost: "En dat zie ik niet zo snel gebeuren ook. Dit was de eerste stap in een lang proces en we moeten maar zien waar we over drie jaar staan."

Audio: Thijs Blom praat met wethouder Lambrechts en raadslid Van Verk

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.