Stripmuseum in Dordrecht mag vanaf 2016 ook rekenen op veel medewerking uit buitenland

09 november 2014
Stripmuseum in Dordrecht mag vanaf 2016 ook rekenen op veel medewerking uit buitenland

DORDRECHT / GRONINGEN - De komst in Dordrecht van een Stripmuseum in de Berckepoort aan de Voorstraat heeft zeker in Groningen veel pennen in beweging gebracht. Tot nu toe sierde Groningen zich met de naam HET Nederlands Stripmuseum. Vanaf 2016 kan dat niet meer, als alles volgens plan verloopt en Dordrecht een stripmuseum rijker wordt in hartje stad.  Groniongen ligt als andere stripstad op meer dan 200 km, dus het Nederlands stripmuseum rekent op een goede toekomst

De Groninger Gezinsbode bracht dat nieuws op de volgende manier: en meldt dat Dordrecht ook vanuit het buitenland op veel medewerking mag rekeken.

Het Nederlands Stripmuseum dreigt het recht op het bepaald lidwoord ‘het’ kwijt te raken. In Dordrecht komt namelijk ook een stripmuseum. Dit is ook nog eens veel groter. Toch is het geen concurrentie, vindt John Croezen van het Nederlands Stripmuseum.

In het voorjaar van 2016 opent in Dordrecht een nieuw museum over strips. Het toont de wereld van het beeldverhaal in internationale tentoonstellingen, strips, games, animaties, kunst en films in een ruimte van 3500m2. De Gemeente Dordrecht gaat investeren in de verbouwing van het monumentale gebouw De Berckepoort, zodat het stripmuseum zich hier kan gaan vestigen.

De Berckepoort

De locatie is een zestiende-eeuws Rijksmonument midden in het centrum van Dordrecht. Het gebouw heeft een verdieping op de begane grond met een tiental zalen waarin de vaste opstelling zal komen, een grote zolder waar tijdelijke exposities worden gehouden en een grote kelder die speciaal voor kinderen wordt ingericht met het thema ‘Ontdek de superheld in jezelf.’ Daarnaast is er een theaterzaal, geschikt voor lezingen en boekpresentaties, een lunchroom en winkelruimte.

John Croezen: “Nee, we willen niet niet zien als concurrentie. Het Museum in Groningen richt zich volledig op Nederlandse strips. Dat in Dordrecht gaat zich helemaal toeleggen op strips uit het buitenland. In die zin zijn we aanvullend. Bovendien ligt het nieuwe museum op 250 kilometer afstand. Mensen uit die buurt komen toch niet zo snel naar Groningen.

Naar het Forum

Het Nederlands Stripmuseum bereidt zich voor op haar verhuizing naar het Groninger Forum dat in 2017 klaar moet zijn.

Croezen: “We werken daar nu hard aan. We willen daar dingen gaan doen met alle andere instellingen die in het gebouw komen. We krijgen er zo’n zeshonderd vierkante meter op de zesde verdieping, maar door de samenwerking kunnen we dingen doen door het hele gebouw heen. We werken bijvoorbeeld aan een interactieve opstelling waarbij je jezelf in een strip kunt plaatsen.”

Het nieuwe museum in Dordrecht gaat gebruik maken van grote openbare collecties. Dat zijn de Universiteit van Amsterdam, Koninklijke Bibliotheek Den Haag en de Openbare Bibliotheek Rotterdam.

Croezen: “Dat doen wij ook al. Twee van de bestuursleden van het nieuwe museum komen van ons vandaan. Eén daarvan in Hans Matla, de man met de grootste stripverzameling van Nederland. Wij blijven ook met hem samenwerken.”

Samenwerking

Bekende striptekenaars hebben het museum in Dordrecht al hun samenwerking aangeboden en dit geldt ook voor de uitgeverijen. Het stripfiguurtje Elsje van tekenaar Gerben Valkema, zal kleine en grote bezoekers gaan rondleiden in het museum. Ook zal er een samenwerking met kunstacademie Artez worden gestart en stripmusea in binnen- en buitenland hebben aangegeven graag met het nieuwe museum samen te werken, meldt het museum.

 

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.