Biografie Dichter bij Dordt over C.Buddingh' genomineerd voor ECI literatuurprijs 2015

10 juli 2015
Biografie Dichter bij Dordt over C.Buddingh' genomineerd voor ECI literatuurprijs 2015

DORDRECHT - De biografie DICHTER BIJ DORDT over het werken en leven Dordtenaar C.Buddingh'  (1918-1985) is genomineerd voor de ECI literatuurprijs. Deze prijs heeft een grote naam en faam.

Dit is door de jury onder leiding van Andrea van Es bekend gemaakt. Wim Huijser schreef het boek op basis van jarenlang onderzoek. Vanaf zijn schooltijd is hij in Buddingh'geinteresseerd, toen hij voor school aan de Bankastraat met Kees een gewoon gesprek had. Wim was toen 19 jaar.   <dat was="" een="" oerontmoeting",="" aldus="" wim="" altijd.

Op 20 mei werd de biografie gepresenteerd in het Stadhuis van Dordrecht. De zonen van Kees en wethouder Piet Sleeking kregen het eerste exemplaar. Sleeking is ook al ruim voor zijn wethoudersloopbaan lid van het Buddingh' genootschap en hij heeft zich altijd ervoor uitgesproken dat deze ereburger van Dordrecht een blijvende plek in het collectief geheugen verdient.

Voor de ECI literatuurpijs zijn 417 titels door de handen van de jury gegaan waarvan er 25 op de zogeheten shortlijst terecht kwamen. De ECI prijs is een voortzetting van de AKO literatuurprijs.

Op de website van ECI heeft het boek ook een eigen beschrijving gekregen naast de 24 andere titels die naar de tweede ronde gaan. Eind september bleven er zes nominaties over.

In AD de Dordtenaar vandaag reageren Wim Huijser en de voorzitter van het Buddingh'genootschap Hans Berrevoets trots op de nominatie.

Hardcover Literatuur


Art Rooijakkers: Een verrassend nieuw licht op het leven van schrijver C. Buddingh.

C. (Kees) Buddingh’ (1918-1985) mag gerekend worden tot de populairste schrijvers van zijn generatie. Met zijn Gorgelrijmen verwierf hij al in de jaren veertig en vijftig zijn eerste bekendheid: ‘De blauwbilgorgel’ is zelfs klassiek geworden. Dankzij zijn droge humor en karakteristieke stemgeluid was hij een opvallende verschijning tijdens Nederlands eerste grote dichtersmanifestatie Poëzie in Carré (1966). Vanaf dat moment was hij met recht de ‘dichter van het moment’ en fungeerde hij als de barometer van de Nederlandse poëzie.

Als presentator van het programma Poets groeide hij uit tot een bekende en geliefde verschijning op de Nederlandse televisie.

Naast zijn dichterschap beoefende Buddingh’ alle denkbare literaire genres, van detectiveroman tot literaire essayistiek, en inspireerde hij steeds opnieuw jongere generaties auteurs. Als docent aan het Instituut voor Vertaalkunde en bestuursvoorzitter van de schrijversvereniging van Uitgeverij De Bezige Bij bracht hij een groot deel van zijn tijd door in Amsterdam. Tegelijk bleef hij honkvast in Dordrecht, de stad waar hij was geboren en zijn leven lang zou blijven wonen.

Buddingh’ stond bij zijn leven voor veel mensen te boek als een vrolijk auteur. Dat zijn werk eerder melancholisch van toon is, werd pas echt duidelijk na de ongemeen scherpe aanval van W.F. Hermans eind jaren zeventig. Het was een van de redenen waarom zijn stem sindsdien steeds minder werd gehoord. In het laatste jaar van zijn leven waren het echter de nog altijd populaire gorgelrijmen die hem aanzetten tot een nieuwe eruptie aan verzen.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.