Bijzondere Dordtenaren en gewone Dordtenaren vinden op de Essenhof een plek van herinneringen

11 juli 2015
Bijzondere Dordtenaren en gewone Dordtenaren vinden op de Essenhof een plek van herinneringen

DORDRECHT –  Emanuel Hamburger,  C.Buddingh’, Leendert Keesmaat, Gijs van Aardenne, familie Vriesendorp, Hans en Greetje Petri en Bouke Ylstra delen minstens één feit. Zij zijn begraven op de Essenhof in Dordrecht en staat in een boekje bijzondere monumenten. DE ESSENHOF staat voor de gemeentelijke begraafplaats en het crematorium Dordrecht. De begraafplaats aan de Nassauweg heeft een historie vanaf 1829, toen voor de eerste keer buiten de bebouwde kom aan de Dubbeldamse weg graven werden aangelegd. Daarvoor waren er graven in kerken.

Zo is schilder Albert Cuyp in 1690 begraven in de Augustijnenkerk en zijn laatste rustplaats in de voormalige kloosterkerk is door Arie Nelemans beschreven.

De Essenhof heeft vooral namen van Dordtenaren in het boekje een plek gegeven uit de Twintigste eeuw. Daarnaast wordt aangegeven dat gewone Dordtenaren er ook herinnerd kunnen worden.

De bekenden hebben in elk geval een verhaal dat meer bekendheid heeft.

Zo wordt Emanuel Hamburger genoemd, de Joodse leraar van de gemeentelijke HBS die eind 1944 door een leerling werd verraden en door de nazi’s bij Heinenoord in februari 1945 werd vermoord. Hij was een prominent SDAP lid in de Provinciale Staten en voorzitter van zijn partij in Dordrecht. Zijn naam komt ook voor in het dagboek van Jaap Burger, die in de oorlogsjaren minister in Engeland was. Leendert Keesmaat is één van de achttien uit het gedicht van de achttien doden van Jan Campert. Hij werd op 13 maart 1941 vermoord op de Waalsdorpervlakte. Dat is in 2016 precies 75 jaar geleden. Keesmaat werd na de oorlog in Dordrecht herbegraven.

Kees Buddingh’ overleed in 1985 en staat door zijn biografie weer volop in de belangstelling. In het boekje staat precies aangegeven waar hij ligt begraven. Bouke Ylstra, de schilder, is ook veel te vinden in de door Wim Huijser geschreven biografie. Hans Petri is de kunstenaar, die de zogeheten levensboom in park Merwesteyn maakte op de plek waar op 24 oktober 1944 een villa werd gebombardeerd. Zijn vrouw Greetje wordt ook genoemd in het boekje. Gijs van Aardenne is de laatste minister van Dordtse bodem, die wellicht ook nog met een eigen boek in herinnering wordt gehouden.

Verder wordt de herinneringsboom omschreven die in de Essenhof is geplaatst. Een begraafplaats is immers een plek waar mensen herinnerd kunnen worden.

 

 

 

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.