LSA jaagt nieuwe manier van sociaal ondernemen aan

14 juli 2015 door Hennie van der Zouw
LSA jaagt nieuwe manier van sociaal ondernemen aan

DORDRECHT - Het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners (LSA) kent in totaal ruim anderhalve ton startkapitaal toe aan BewonersBedrijven in Dordrecht en Enschede. De bewonersgroepen presenteerden hun ondernemingsplannen aan de onafhankelijke beoordelingscommissie die op maandag 13 juli uitsluitsel gaf. Volgens deze commissie is ‘dit de participatiemaatschappij in full swing’.

BewonersBedrijven zijn ondernemingen in handen van bewoners om de wijk te verbeteren. De door LSA aangestelde beoordelingscommissie bestaande uit Floor Ziegler (Noorderparkkamer), Eric Traa (Rabobank) en Ton Selten (Fonds Werken aan Wonen) gaf groen licht aan Beien in Enschede en Crabbehoeve in Dordrecht. ‘Ik ben zwaar onder de indruk van deze BewonersBedrijven en het aantal mensen dat zij weten te bereiken,’ aldus Floor Ziegler.

Mankracht financieren
Voor elk BewonersBedrijf komt er een punt dat de coördinatie en dagelijkse leiding niet meer op vrijwillige basis gedaan kunnen worden. Dat moment is nu aangebroken voor zowel Beien als Crabbehoeve, waar enthousiaste vrijwilligers al langere tijd de kartrekkersrol vervullen. Het LSA kent dit startkapitaal toe om de bedrijven in staat te stellen een zakelijk leider in dienst te nemen. Deze zal het aanbod van het BewonersBedrijf dusdanig moeten uitbreiden dat hij na verloop van tijd uit de toegenomen omzet betaald kan worden.

Crabbehoeve Dordrecht
De beoordelingscommissie ziet bij Crabbehoeve in Dordrecht een harmonisch geheel, een gedreven zakelijk leider en de potentie om break-even te draaien. ‘Het gevoel voor schoonheid en de bijzondere meubels brengt dit BewonersBedrijf op een hoger niveau. Het ontstijgt het buurthuis-gevoel en heeft daardoor veel potentie voor verhuur en het bedrijfsleven.’ De toekenning is volgens penningmeester André de Vries ‘geweldig nieuws. Dit is een garantie voor het voortbestaan van Crabbehoeve.’

Beien Enschede
Ook in Beien in Enschede heeft de beoordelingscommissie veel vertrouwen. ‘We voelen bevlogenheid en visie. Beien ontstijgt de eigen buurt door wereldproblematiek op lokale schaal aan te pakken en de zakelijk leider kan op alle niveaus schakelen. Beien straalt professionaliteit uit, terwijl ze nog heel beginnend zijn.’ Ernst Bergboer, zakelijk leider, is blij met deze toekenning. ‘Het is ontzettend gaaf om echt de stap te zetten naar een bestendige organisatie. De komende decennia kunnen wij een bijdrage leveren aan de transitie door te bouwen aan Beien en iets na te laten voor de volgende generatie.’

Collectief ondernemerschap
Het LSA experimenteert sinds 2012 met BewonersBedrijven, ondernemingen in handen van een groep bewoners om hun buurt economisch, fysiek en sociaal te helpen ontwikkelen. Het is daarbij het streven dat deze BewonersBedrijven zoveel mogelijk hun eigen geld gaan verdienen en daarmee losser komen te staan van subsidies en hun verstrekkers. Bewoners zijn eigenaar van de BewonersBedrijven en zij beslissen of en zo ja welke beroepskrachten ingehuurd moeten en kunnen worden. Het LSA begeleidt  de BewonersBedrijven bij de oprichting, zowel financieel als met kennis. Het LSA heeft hiervoor geld ontvangen van de Nationale Postcode Loterij en het Fonds Werken aan Wonen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.