Ruim 60.000 euro voor eerste BewonersBedrijf in Dordrecht

14 juli 2015 door Hennie van der Zouw
Ruim 60.000 euro voor eerste BewonersBedrijf in Dordrecht

DORDRECHT - Het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners (LSA) kent ruim 60.000 euro startkapitaal toe aan Crabbehoeve in Dordrecht. De bewonersgroep presenteerde hun ondernemingsplan aan de onafhankelijke beoordelingscommissie die op maandag 13 juli uitsluitsel gaf. Volgens deze commissie is ‘dit de participatiemaatschappij in full swing’.

Crabbehoeve is een BewonersBedrijf, een onderneming in handen van bewoners om de wijk te verbeteren. De door LSA aangestelde beoordelingscommissie bestaande uit Floor Ziegler (Noorderparkkamer), Eric Traa (Rabobank) en Ton Selten (Fonds Werken aan Wonen) gaf groen licht aan Crabbehoeve. ‘Ik ben zwaar onder de indruk van het BewonersBedrijf en het aantal mensen dat zij weten te bereiken,’ aldus Floor Ziegler.
Mankracht financieren

Voor elk BewonersBedrijf komt er een punt dat de coördinatie en dagelijkse leiding niet meer op vrijwillige basis gedaan kunnen worden. Dat moment is nu aangebroken voor Crabbehoeve, waar enthousiaste vrijwilligers al langere tijd de kartrekkersrol vervullen. Het LSA kent dit startkapitaal toe om het bedrijf in staat te stellen een zakelijk leider in dienst te nemen. Deze zal het aanbod van het BewonersBedrijf dusdanig moeten uitbreiden dat hij na verloop van tijd uit de toegenomen omzet betaald kan worden.

De beoordelingscommissie ziet bij Crabbehoeve een harmonisch geheel, een gedreven zakelijk leider en de potentie om break-even te draaien. ‘Het gevoel voor schoonheid en de bijzondere meubels brengt dit BewonersBedrijf op een hoger niveau. Het ontstijgt het buurthuis-gevoel en heeft daardoor veel potentie voor verhuur en het bedrijfsleven.’ De toekenning is volgens penningmeester André de Vries ‘geweldig nieuws. Dit is een garantie voor het voortbestaan van Crabbehoeve.’

Collectief ondernemerschap
Het LSA experimenteert sinds 2012 met BewonersBedrijven, ondernemingen in handen van een groep bewoners om hun buurt economisch, fysiek en sociaal te helpen ontwikkelen. Het is daarbij het streven dat deze BewonersBedrijven zoveel mogelijk hun eigen geld gaan verdienen en daarmee losser komen te staan van subsidies en hun verstrekkers. Bewoners zijn eigenaar van de BewonersBedrijven en zij beslissen of en zo ja welke beroepskrachten ingehuurd moeten en kunnen worden. Het LSA begeleidt  de BewonersBedrijven bij de oprichting, zowel financieel als met kennis. Het LSA heeft hiervoor geld ontvangen van de Nationale Postcode Loterij en het Fonds Werken aan Wonen. De beoordelingscommissie kende op 13 juli ook startkapitaal toe aan Beien in Enschede.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.