Onderzoek naar fusie tussen Kunstmin en Bibelot

04 juni 2015
Onderzoek naar fusie tussen Kunstmin en Bibelot

DORDRECHT - De stichtingen Kunstmin en Bibelot gaan samen de mogelijkheden van een fusie nader onderzoeken en uitwerken. De nieuwe fusieorganisatie moet vervolgens de exploitant van het Energiehuis worden. In deze opzet is ToBe voortaan huurder, evenals Hollands Diep en eventuele gebruikers. De nieuwe fusieorganisatie wordt ook verantwoordelijk voor de commerciële verhuur van het Energiehuis. De stichtingen en de gemeente volgen daarmee het advies van bureau Berenschot, dat onderzoek heeft gedaan naar de financiën en het bestuursmodel van het Energiehuis.

Berenschot constateert dat de huidige organisatiestructuur, met een overkoepelende stichting Energiehuis boven de drie culturele instellingen, niet goed voldoet. Er is te weinig samenwerking  en onvoldoende eensgezinde aandacht voor het Energiehuis. Ook hadden de drie directeuren van Kustmin, Bibelot en ToBe hun handen vol aan de opgaven voor hun eigen organisaties. Het Energiehuis is nog teveel een bedrijfsverzamelgebouw in plaats van het centrum voor de podiumkunsten in de regio Drechtsteden.

Tekort
Mede doordat de gemeente daarnaast te weinig sturing gaf, zijn er de afgelopen jaren financiële problemen ontstaan. Het jaar 2013 is afgesloten met een tekort van € 26.500, het jaar 2014 met een tekort van € 418.400. Zonder ingrijpen zou het tekort over 2015 op € 520.000 uitkomen. Dit komt vooral door de tegenvallende inkomsten uit commerciële verhuur. Het Energiehuis is daardoor al maanden niet in staat huur aan de gemeente te betalen.

Sterke organisatie
Gemeente en de vier betrokken stichtingen zijn het er over eens dat het goed is als één sterke organisatie verantwoordelijk wordt voor de exploitatie van het Energiehuis. Een fusie van Kunstmin en Bibelot is daarvoor een geschikt model, omdat beide instellingen gericht zijn op podiumkunst. De nieuwe organisatie exploiteert dan zowel Kunstmin als het Energiehuis. Daarnaast is het wenselijk dat er nieuwe vaste huurders bij komen. De komende tijd wordt dit model door de stichtingen Kunstmin en Bibelot verder uitgewerkt. De streefdatum voor de nieuwe organisatie is 1 juli 2016.

Bijdrage
De eerder aangestelde interim-directeur zal zich vooral bezighouden met het zoveel mogelijk beperken van het verwachte verlies over 2015 door het verlagen van kosten en stimuleren van extra opbrengsten door commerciële verhuur. Verder zullen ook de drie huurders daar waar mogelijk hun bijdrage aan het beperken van het verlies over 2015 leveren.  Het college verwacht desondanks wel dat de huur vanaf 2014 tot en met 2015 grotendeels oninbaar zal zijn.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.