Historische afsluiting van Bibelot met vrijwilligers in voormalige kerk aan de Wijnstraat 117

15 december 2012
Historische afsluiting van Bibelot met vrijwilligers in voormalige kerk aan de Wijnstraat 117

DORDRECHT – Bibelot kwam als jongerensociëteit op 3 april 1981 en had gisteravond en -nacht de laatste avond aan de Wijnstraat 117 als poppodium Bibelot.

Het is voor de jongerencultuur een bijzonder moment, want Bibelot heeft 45 jaar historie achter zich en een nieuwe toekomst in het Energiehuis voor zich. In maart 2013 zal er worden proef gedraaid en begin april belooft de staf van Bibelot een knallend openingsweekeinde. De grote zaal kan achthonderd bezoekers brengen! In de kerk waren dat er maximaal 500 tot 550.

De eerste avond in de kerk, die soos mocht worden in 1981, was overigens ook alleen met de vrijwilligers om de weg te leren kennen achter de bar, na de sluiting van Steegoversloot 34 een week eerder!  In de kerk was telkens een groepsfoto te zien van de medewerkers, die van Steegoversloot naar Wijnstraat gingen. Op het afscheid waren de initiatiefnemers van het eerste uur, tevens ereleden aanwezig: Tonny Klarenaar en Cees J. Verschure. Ook de latere ereleden Hans Berrevoets en Peter van Dordrecht deden aan het afscheid nemen mee.

Verder kwwamen leden met een bijzondere verdienste langs, zoals de architect van Bibelot in de kerk Freek Prins en de ambtelijke projectleider van de verhuizing en het herstel na de brand van 1984, Willem van Leeuwen. De vereniging van toen is inmiddels stichting poppodium Bibelot met een eigen directie en een raad van toezicht, maar de geschiedenis over 45 jaar is en wordt gedragen door vrijwilligers. Dat is ook de toekomst in het Energiehuis.

Inmiddels is Bibelot duizend vrijwilligers  verder en met de tijd meegegaan.  Tussen de drie en vierhonderd vrijwilligers kwamen op het slotfeest langs. Bibelot is de enige uitgaansgelegenheid, die in Dordrecht is ontstaan in de jongerencultuur van de jaren zestig, die de tijden heeft overleefd. Landelijk heeft Bibelot ook een grote naam en status en onmisbaar in de toernees van bands die echt willen meetellen.

Het markante is dat Bibelot begon in een zijzaal van de RK kerk en klooster in Crabbehof. Daarna aan het Steegoversloot 34 kwam, waar Katholiek Militair Tehuis en RK bieb zat en vervolgens naar de kerk ging volgens het ontwerp van architect Freek  De kerk was zelfs door buurtbewoners,die tegen de komst van Bibelot en de Bibelot-medewerkers bezet om de verhuizing mogelijk te maken.

De verhuizing naar het Energiehuis aan de Noordendijk is wel met veel aandacht in de media gevolgd, maar de toonzetting is anders dan toen Bibelot zelfs ih 1979 landelijk in het nieuws was. Zelfs kamervragen  werden gesteld om druk uit te oefenen om Bibelot onderdak te helpen voordat de rechtbank het pand Steegoversloot 34 ging slopen voor de eigen uitbreiding.

Het is wel markant te noemen dat in 1980 de gemeenteraad in meerderheid Bibelot tijdelijk wil onder brengen in een kantine van de voormalige meterfabriek in het Lijnbaangebied. Kantonrechter Brandenburg stak er een stokje voor en het nieuwe poppodium Bibelot kan vanaf het Energiehuis uitkijken op de noodhuisvestiging, die toch niet doorging.

 

Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.