Bibelot sluit na meer dan 31 jaar de kerkdeur en vuur en vlam wil verder

17 december 2012
Bibelot sluit na meer dan 31 jaar de kerkdeur en vuur en vlam wil verder
(met medewerking Piet de Meer / Stem van Dordt)
DORDRECHT – Poppodium Bibelot gaat de voormalige RK Bonifatiuskerk aan de Wijnstraat uit en opent in april 2013 nieuwe ruimtes in het Energiehuis.
De evangelische stichting vuur en vlam hoopt  1 februari 2013 de sleutel van de kerk te krijgen. Met de gemeente Dordrecht  - als huurbaas - lopen de laatste onderhandelingen over een huurovereenkomst voor drie jaar.  Vuur en vlam wil op een evangelische wijze jongeren bereiken, waar volgens de stichting kerken niet verder zouden komen. De kerk zou meer kerk worden dan ooit.
David van Wijngaarden sluit voor Bibelot de deur van Bonifatiuskerk. Foto Piet de Meer
Directeur David van Wijngaarden sluit voor Bibelot de deur van Bonifatiuskerk. Foto Piet de Meer

De duizend vrijwilligers die in 45 jaar Bibelot droegen van jongerensociëteit naar het grote poppodium konden afgelopen weekeinde afscheid nemen. Ruim vierhonderd vrijwilligers van alle leeftijden en alle tijden zetten Bibelot in de kerk nog één keer in vuur en vlam. De muziek dreunde, de lichtshow deed het nog en er waren oude beelden over 45 jaar historie.  In 1979 besloot de gemeenteraad om Bibelot na de kerk te verhuizen, nadat de bisschop van Rotterdam, Simonis, in 1974 de laátste mis had geleid.

Vertrouwen
Directeur David van Wijngaarden hield een toespraak en hij is vol vertrouwen over de toekomst in het Energiehuis. Meer informatie over de nieuwe locatie zal zichtbaar worden op een nieuwe website van het poppodium die in januari 2013 de lucht in gaat. De media-afdeling van opleidingscollege Da Vinci werkt ook aan een documentaire over Bibelot 45 jaar. Het Bibelot-publiek kreeg een klein voorproefje. Twee concertzalen kunnen in het energiehuis het nieuwe Bibelot vleugels geven en de samenwerking met andere partners kan meerwaarde geven. David van Wijngaarden liet ook foto's zien van de tussenstand van de verbouwing van het nieuwe Bibelot, waarbij de architrect de Melkweg in Amsterdam als voorbeeld had.

Het afscheid aan de Wijnstraat was ook een vorm van geschiedschrijving. Na Crabbehof (zijzaal RK-kerk) en Steegoversloot 34 was de opening van Bibelot in de kerk begin april 1981. Het afsluitfeest had alles weg van een reünie. Dat werd bijvoorbeeld gevoed door groepsfoto’s van medewerkers, die in 1981 de verhuizing van Steegoversloot 34 naar Wijnstraat 117 droegen. Twee bestuursleden van die ingrijpende tijd, met veel media aandacht, Jan Willem Mol en Jeroen Bruens, zijn al overleden. Ook medewerkers zoals Yvonne Raaijmakers en Richard Vermeulen zijn nog op jonge leeftijd overleden.

Handen schudden
De initiatiefnemers van het eerste uur nog in Crabbehof, tevens ereleden waren er wel: eerste secretaris Tonny Klarenaar en eerste voorzitter Cees J. Verschure. Ook de ereleden Hans Berrevoets en Peter van Dordrecht moesten veel oude bekenden de hand drukken uit hun Bibelot-tijdperk.
Verder kwamen leden met een bijzondere verdienste langs, zoals de architect van Bibelot in de kerk Freek Prins. De ambtelijke projectleider van de verhuizing en het herstel na de brand van 1984, Willem van Leeuwen, heeft Bibelot ook nog in zijn hart gesloten.

Hij werkte nauw samen met ambtenaar Jan Comijs, die ook nog wethouder van Dordrecht werd, maar in 1995 overleed. De vereniging van toen is inmiddels stichting poppodium Bibelot met een eigen directie en een raad van toezicht, In de grote zaal in het Energiehuis kunnen achthonderd mensen gaan genieten van de popprogrammering.
Bibelot is de enige uitgaansgelegenheid, die in Dordrecht is ontstaan in de jongerencultuur van de jaren zestig, die de tijden heeft overleefd. Veel andere namen staan in het archief van de gemeente, maar Bibelot toimmert nog vol passie aan de weg. Landelijk heeft het poppodium een grote naam en status. Vuur en Vlam gaat in de kerk, als alles formeel rond is, vanaf 2013 op een andere tour.
De bestaande inrichting van Bibelot, zal zoveel mogelijk worden benut. De stichting heeft laten weten dat in veel kerken het ‘heilige vuur’ uitgeblust is en er is veel lauwheid. “Vuur en Vlam wil daarom in de kerk veelzijdig het geloof weer handen en voeten geven, met name gericht op jongeren.”

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.