Kees Buddingh’ schreef na 42 jaar een vervolg op De Blauwbilgorgel

27 juli 2015 door Hennie van der Zouw
Kees Buddingh’ schreef na 42 jaar een vervolg op De Blauwbilgorgel

DORDRECHT - Gedicht komt boven water naar aanleiding van recent verschenen biografie. In alle aandacht voor de recent verschenen biografie over schrijver C. Buddingh’ – Dichter bij Dordt -  blijkt weer dat zijn gedicht De Blauwbilgorgel uit 1942 tot ons cultureel erfgoed is gaan behoren. Generaties zijn er mee opgegroeid en de tekst stimuleert kinderen nog dagelijks om te gaan tekenen, schilderen en boetseren. Het fantasierijke taalspel van de dichter Buddingh’ klinkt meer dan zeventig jaar na dato nog altijd helder en uitdagend. In totaal schreef Buddingh’ ruim zeventig zogenaamde gorgelrijmen. Zijn laatste bundel verscheen enkele weken voor zijn overlijden in november 1985.

Naar aanleiding van het televisieprogramma VPRO Boeken, waarin Wim Huijser  werd geïnterviewd door Wim Brands, ontving Buddingh’s biograaf een telefoontje van Marjolijn van Deene uit Amstelveen. Haar oom, de Utrechtse graficus Hans van Dokkum, maakte in 1984, geïnspireerd door de gorgelrijmen, een reeks litho’s waarvan in datzelfde jaar een expositie werd gehouden. Buddingh’ werd daar op zijn beurt zo enthousiast van dat hij onmiddellijk weer aan het dichten was geslagen en een serie nieuwe gorgelrijmen op papier zette. ‘Je hebt echt iets losgemaakt’, zo liet hij Van Dokkum weten.

Was tot op heden onbekend was, is dat Buddingh’ daarbij ook teruggreep op het ‘oerrijm’, de Blauwbilgorgel, en daar in vier nieuwe strofen een vervolg op schreef. Hij stuurde dit gedicht naar Hans van Dokkum die het altijd heeft bewaard. Daardoor is deze tweede Blauwbilgorgel nooit in de openbaarheid gekomen.

Juist  deze maand publiceerde het in Oxford uitgegeven internationale poëzietijdschrift MPT een Engelstalige versie van De Blauwbilgorgel, in een vertaling van David Colmer. Die vertaalde De Blauwbilgorgel in ‘Bluebum gorgle’. Kees Buddingh zelf had het fantasiewoord in 1942 opgepikt in een Engelstalig kinderboek, waarin een bluebillgurgle voorkwam.  

In september wordt ook bekend of de biografie over Buddingh' blijft meedingen voor de ECI literatuurprijs.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.