Activiteiten 19 juli herdenking in Dordrecht via internet te beluisteren

28 juli 2015

DORDRECHT - De Reformatorische Omroep (RO) heeft de herdenkingen in Dordrecht op 19 juli op internet gezet. Via de website van de RO valt meer te lezen. Het Platform Raad van Kerken Dordrecht droeg inhoudelijk de middag activiteit. De stichting Reformatie Instituut Dordrecht (RID) zorgde in de avond voor een activiteit.

Herdenking eerst vrije Statenvergadering te Dordrecht

Herdenking eerst vrije Statenvergadering te Dordrecht

Zondag 19 juli was een bijzondere dag in Dordrecht. Daar werd de Eerste Vrije Statenvergadering uit 1572 herdacht. Dat gebeurde in stijl: in het nieuwe museum ‘Hof van Nederland’ werd ’s middags een ‘echte’ hagepreek gehouden. In de dienst, die in de buitenlucht plaatshad, ging ds. J. Belder voor. ’s Avonds organiseerde het Reformatie Instituut Dordrecht een ‘Reformatie samenzang’ in de lutherse Trinitatiskapel, waarin ds. J.M.J. Kieviet de leiding had. Het thema van de dag was ‘martelaren’.

Het is niet een bijzonder herdenkingsjaar: het was zondag 443 jaar geleden dat in de geheime vergadering in Dordrecht 12 steden besloten de vrijheid van geweten en geloof vast te leggen. Ook werd besloten prins Willem van Oranje te steunen in zijn strijd tegen de Spaanse onderdrukking in de Nederlanden. Met recht kan gezegd worden dat ons land op die vergadering geboren werd. Belangrijk genoeg om jaarlijks bij stil te staan.

Bij de RO kunt u beide bijeenkomsten beluisteren:

1. De hagepreek in het Hof van Nederland. Opening door ds. K. Streefkerk, overdenking door ds. J. Belder, sluiting door pastoor Tj. Visser. Muzikale begeleiding Bigband Jubal Dordrecht. Samenzang in de berijming van Petrus Datheen: Psalm 25 vers 1 en 2 en Psalm 42 vers 1, 5 en 7. Schriftlezing door drs. C. Bregman: Johannes 8 verzen 21-36 uit de Deuxaes Bijbel uit 1562.

2. De Reformatie samenzangavond in de Trinitatiskapel. Algehele leiding: ds. J.M.J. Kieviet. Thema: het leven en de psalmberijming van Petrus Datheen. Organist dr. Bart van Buitenen. Samenzang: Psalm 80 vers 1 en 9, Psalm 68 vers 1 en 7, Psalm 42 vers 1 en 5, Psalm 98 vers 1 en 2, Psalm 48 vers 1, Psalm 119 vers 87 en 88, Psalm 150 vers 1 en 3.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.