Tips bij zomerhitte voor ouderen

31 juli 2015 door Hennie van der Zouw
Tips bij zomerhitte voor ouderen

DRECHTSTEDEN - Op warme zomerdagen zoeken veel mensen verkoeling om een zonnesteek te voorkomen. Ouderen zijn extra kwetsbaar voor de gezondheidsrisico’s die kunnen optreden bij zomerse temperaturen. Daarom is het voor hen belangrijk om maatregelen te nemen tegen de warmte. Carina van Galen, teamleider bij Rivas Zorggroep, geeft tips.

Extra kwetsbaar
‘Naarmate men ouder wordt, neemt het vermogen om te transpieren af’, legt Carina uit. Daardoor koelt het lichaam minder goed af. Ook hebben oudere mensen minder dorstprikkels, waardoor zij risico lopen op uitdroging. Daarom is het belangrijk om een aantal eenvoudige maatregelen te nemen waarmee de risico’s worden beperkt.’

Verkoeling in en om huis
‘Het is belangrijk dat mensen zoveel mogelijk uit de hitte blijven en rustig aan doen’, vervolgt Carina. ‘Het advies is om tussen 11.00 en 15.00 uur zoveel mogelijk binnen of in de schaduw te blijven. Verder kan het huis koel worden gehouden door overdag ramen en deuren te sluiten, met gordijnen en zonwering gesloten. ’s Nachts en vroeg in de morgen kunnen de ramen worden geopend. Een derde tip is om luchtige kleding met een lichte kleur te dragen. Ook helpt het om af en toe een natte handdoek in de nek te leggen of een verkoelende douche of (voeten)bad te nemen.’

Vocht- en zoutgehalte op peil brengen
Daarnaast moet het vocht- en zoutgehalte van het lichaam continu worden aangevuld. Carina: ‘Dit kan door voldoende en verspreid over de dag te drinken, ook wanneer men geen dorst heeft, en groente en fruit te eten. Ten slotte kunnen bepaalde medicijnen vocht aan het lichaam onttrekken. In dat geval is het raadzaam om contact op te nemen met de apotheek of huisarts.’

Fotobijschrift: Ouderen doen er goed aan om tijdens de zomerhitte zoveel mogelijk binnen te blijven en voldoende te drinken.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.