Wat willen Dordtenaren bij een overstroming?

25 augustus 2015 door Hennie van der Zouw
Wat willen Dordtenaren bij een overstroming?

DORDRECHT - Donderdag 3 september presenteert de gemeente de resultaten van het bewonersonderzoek wat te doen bij een dreigende overstroming van het Eiland van Dordrecht. Hoe zelfredzaam kunnen en willen we zijn? Met een aantal opmerkelijke uitkomsten. En duidelijke gevoeligheden die rondom dit onderwerp spelen. Is het bangmakerij van de overheid, en zal het wel niet zo'n vaart lopen? Of vinden bewoners het juist goed dat de gemeente haar burgers wil voorbereiden op een calamiteit, ook al is de kans op een overstroming gering. Kom 3 september naar de presentatie in Vergaderkamer 1 in het Stadskantoor, aan de Spuiboulevard 300. Aanmelden kan tot en met 30 augustus via e-mailadres: dordrechtenwater@gmail.com

Wat moet Dordrecht doen om een zelfredzaam eiland te zijn? Het voorkomen van een overstroming in Dordrecht is het belangrijkste uitgangspunt. Maar wanneer een overstroming tóch dreigt te gebeuren, is het ook belangrijk dat we een goede evacuatiestrategie hebben. Daarbij moeten we bedenken dat veel wegen van en naar Dordrecht laaggelegen zijn. Bij een overstroming zijn ze waarschijnlijk niet meer begaanbaar.

Stadslab Zelfredzaam Eiland
Bij de vaststelling van een strategie wil de gemeente de bewoners betrekken. Daarom heeft ze het 'Stadslab Zelfredzaam Eiland' opgezet. In april waren er in alle wijken groepsgesprekken met bewoners. Ze bespraken vier mogelijke strategieën. Welke vinden ze realistisch en acceptabel? Die vraag kreeg ook het Bewonerspanel voorgelegd, de online klankbordgroep van de gemeente. Dat gebeurde in mei via een enquête van het Onderzoekcentrum Drechtsteden.

Aanmelden
De resultaten uit de gespreksgroepen en het Bewonerspanel zijn nu bekend. Veel mensen grepen de enquête ook aan om uiting te geven aan hun gevoelens over dit onderwerp. Op 3 september presenteren we de uitkomsten in Vergaderkamer 1 in het Stadskantoor aan de Spuiboulevard 300. Aanmelden kan tot en met 30 augustus via e-mailadres: dordrechtenwater@gmail.com

Deltaprogramma
De bijdragen van bewoners gebruiken we als input voor het verdere onderzoek naar en de vaststelling van een evacuatiestrategie voor Dordrecht. Dat doen we samen met het Rijk, de Provincie Zuid-Holland, het Waterschap Hollandse Delta en de Veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid. Want veiligheid tegen overstromingen vanuit de zee en de grote rivieren is voor Nederland van nationaal belang. Binnen het nationaal Deltaprogramma onderzoeken we gezamenlijk hoe we het beste voor deze veiligheid op lange termijn kunnen zorgen.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.