Dordrecht pakt leegstand winkels aan

28 augustus 2015 door Hennie van der Zouw

DORDRECHT - De gemeente Dordrecht gaat de leegstand van winkelpanden in de binnenstad actief aanpakken, Met een breed pakket aan maatregelen wil het college van burgemeester eigenaren stimuleren en helpen om hun panden op te knappen, woningen boven winkels te maken en (tijdelijke) invulling te geven aan lege panden. Eigenaren die hun panden verwaarlozen kunnen rekenen op een aanschrijving waarbij ze verplicht worden maatregelen te nemen. De gemeente heeft 350.000 euro beschikbaar voor een periode van 2 jaar.

De binnenstad van Dordrecht is de afgelopen jaren op veel punten vooruitgegaan. Door  investeringen in culturele voorzieningen en de openbare ruimte en de vestiging van publiekstrekkers als Mediamarkt is het bezoek aan de binnenstad in de afgelopen structureel gegroeid. Maar er zijn ook nog zwakke plekken. In een aantal straten, zoals in de Voorstraat Midden, is de leegstand geworden tot een structureel probleem met verpaupering tot gevolg. Om de negatieve spiraal te doorbreken stelt de gemeente een aanpak voor waarbij zowel eigenaren worden aangeschreven hun pand op te knappen en tegelijkertijd hiervoor stimuleringsmaatregelen beschikbaar te stellen. Het college kiest hiermee voor een zoet/zuur aanpak.

Impuls
De gemeente wil een actieve aanpak inzetten op een beperkt aantal straten: de Voorstraat-West en Midden (tot aan Steegoversloot), Grote Spuistraat, Vriesestraat en Nieuwstraat. Deze straten zijn onderdeel van het kernwinkelgebied en zijn ook sterk bepalend voor de beleving en het imago van onze binnenstad. Tegelijkertijd is in deze straten sprake van veel versnipperd eigendom, waardoor een gezamenlijke aanpak door eigenaren van belang is. Het college verwacht dat een impuls eigenaren over de streep kan trekken maar benadrukt dat het uiteindelijk de verantwoordelijkheid van de eigenaren zelf is om te investeren.

Stimulering
Om eigenaren te stimuleren heeft het college diverse maatregelen: het beschikbaar stellen van een bijdrage voor bouwkundig onderzoek naar het realiseren van wonen boven winkels, het uitvoeren van gevelverbetering, de verwijdering van niet in het straatbeeld passende reclame-uitingen en een bijdrage voor tijdelijke invulling van leegstaande winkelpanden met vernieuwende concepten. Door hiervoor een bijdrage beschikbaar te stellen wil de gemeente de drempel voor eigenaren verlagen om te komen tot nieuwe investeringen, waarbij de verantwoordelijkheid voor de uitvoering ten alle tijde bij de eigenaar zelf blijft liggen.

Eigen panden
Tenslotte wil de gemeente ook zelf meer actie ondernemen om eigen leegstaande panden een nieuwe functie te geven, zoals de Berckepoort, die ook positieve bijdrage levert aan het functioneren van de winkelstraat als geheel.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.