Handhavers werken samen in Nationaal park de Biesbosch

31 augustus 2015 door Hennie van der Zouw
Handhavers werken samen in Nationaal park de Biesbosch

DORDRECHT - Op zaterdag 29 augustus werd de derde gezamenlijke handhavingsdag georganiseerd in Nationaal park de Biesbosch door Parkschap Biesbosch en Staatsbosbeheer.

Met verschillende vaartuigen en auto’s is er een integrale controle uitgevoerd in het waterrijke zoetwatergetijdengebied . Hotspots tijdens de dag waren het watersportgebied de Aakvlaai, de strandjes langs de Merwede, het intensieve recreatiegebied de Merwelanden, de Natuurontwikkeling Noordwaard en Zuiderklip en de Elzen.

Tijdens de dag is aan een kleine groep overtreders een bekeuring uitgereikt. Vaarsnelheden van meer dan 50 km per uur op plekken waar 9 is toegestaan behoren tot excessen en zijn verbaliseert. Zulke vaarsnelheden zijn gevaarlijk voor andere recreanten maar tasten ook de natuurkwaliteit van de Biesbosch aan. Door het mooie nazomerweer was het relatief druk met vaartuigen in het Nationaal park. Voor hoge vaarsnelheid zijn in totaal 16 bekeuringen uitgeschreven.

Drones
Tijdens het weekend zijn ook waarschuwingen gegeven aan recreanten die met drones vlogen boven de Biesbosch. De bezoekers waren vaak onwetend over het verbod voor drones binnen de begrenzing van het Nationaal park. Gebieden die voor publiek niet toegankelijk zijn en rustgebied betekenen voor watervogels zijn vaak ongeschikt om met drones opnames te maken omdat ze een verstoringseffect hebben. De regelgeving voor Nationaal park de Biesbosch is te vinden op http://np-debiesbosch.nl

Gastheerschap
Tijdens de dag stond gastheerschap hoog in het vaandel. De duizenden bezoekers op een zonnige zomerdag kregen voorlichting over de regelgeving, de recreatie mogelijkheden en de natuurkwaliteit. Regelmatig is gekozen voor een officiële waarschuwing die ook geregistreerd werd in het gezamenlijke BOA-registratiesysteeem.

Partners
Tijdens de gezamenlijke dag is er samengewerkt met de Landelijke Politie , Rijkswaterstaat, BOA’s Parkschap de Biesbosch, BOA’s Staatsbosbeheer en gemeente Dordrecht, en de Omgevingsdienst Zuid-holland zuid. De partners hopen in de toekomst meer van dit soort gezamenlijke handhavingsdagen te organiseren.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.