Informele informatiebijeenkomst in Dordrecht over droom van start Tour de France in 2020

06 september 2015
Informele informatiebijeenkomst in Dordrecht over droom van start Tour de France in 2020

DORDRECHT / ANTWERPEN -   Over een mogelijke start van de Tour de France in Dordrecht in 2020 wordt nog steeds gedroomd. In november wordt er ook informeel op een informele bijeenkomst over gesproken, zo deelde deze week Kees Thies mee in AD De Dordtenaar.

Community pagina Grand Depart Dordrecht 2020 | Facebook

https://www.facebook.com/GrandDepartDordrecht2020

Community pagina Grand Depart Dordrecht 2020. 187 likes · 15 talking about this. Deze pagina dient om het enthousiasme te peilen over het idee om de.

Kees Thies over 2020:

Hoe zit het nou met dat plannetje van jou en die wielerjournalist om de Tour de France in 2020 naar Dordrecht te halen? De vraag is mij de afgelopen weken al minstens honderd keer gesteld en gaat meestal gepaard met de milde ‘beschuldiging’ dat ik louter op zoek was naar een spraakmakend columnonderwerp om komkommervolle zomermaanden mee dicht te kitten. Dát is geenszins het geval, want mijn wens voor een ‘Dordts Départ,’ in het jaar dat deze stad haar 800-jarig bestaan viert, komt oprecht voort uit de liefde voor mijn stad én de wielersport, twee passies die ik deel met mijn plaatsgenoot en collega Guido Bindels, wiens ogen beginnen te twinkelen als we fantaseren over een presentatie van internationaal befaamde toprenners, die op koninklijke wijze met de waterbus op het Groothoofd worden afgezet. Guido en ik dromen van stadsfeesten en winkeletalages die ‘geel’ en ‘bolletjes’ uitstralen, van een openingstijdrit over de Zwijndrechtse brug en van een zondagsetappe die begint met een ‘Grande Parade’ van het peloton door de oude binnenstad en eindigt met ‘koers’ door die fotogenieke Alblasserwaard.  Ook over het, zij het nu nog moeilijk in te schatten kostenplaatje, wordt veel gezegd, geschreven en gemopperd en ook dat is begrijpelijk  in deze tijd van schijnbaar eeuwig voortdurende bezuinigingsdwang. Tien miljoen… vijftien, twintig? Nee, ik heb het niet in mijn achterzak en natuurlijk zijn er problemen te over in stad en land die financieel gezien meer prioriteit dienen te hebben dan een tourspektakel.
In mijn eerdere columns had ik beloofd om u op de hoogte te houden aangaande de stand van zaken en dat doe ik dus bij deze. Het idee van een ‘Dordts Départ’ heeft de aandacht getrokken van diverse mensen die destijds betrokken waren bij de lobby en de organisatie van de Tourstarts in Rotterdam en Utrecht. Een aantal van die ‘kopstukken’ komt aan het einde van deze maand naar Dordrecht om met ons hun ervaringen te delen. Wij, Guido en ik dus, hebben op onze beurt een aantal Dordtse ‘bestuurderen’ en beleidsstrategen uitgenodigd om, geheel en al vrijblijvend, te komen luisteren. Wij betalen de koffie.

Overigens:

Antwerpen zit ook niet stil, zo blijkt uit berichten vanuit de Sinjorenstad. Een voorbeeld:

De ambitie van Antwerpen om exact 100 jaar na de Olympische Spelen in de Scheldestad een Tourstart te organiseren is niet nieuw, maar nu worden de plannen blijkbaar stilaan concreet. Burgemeester Bart De Wever heeft alvast verkennende contacten met Vlaams minister-president Geert Bourgeois - rond de financiering - en Tourbaas Christian Prudhomme.

Het organiseren van een Tourstart is een pak duurder dan de start van een etappe en leek de voorbije maanden niet meteen haalbaar te zijn voor Antwerpen, maar nu lijkt er toch eensgezindheid te bestaan bij het stadsbestuur.

'De "return on investment" is ook groot bij een Tourstart: het is een van de grootste sportevenementen ter wereld en iedereen ziet de troeven van je stad', laat De Wever weten via zijn woordvoerder. 'Maar zoiets kan je natuurlijk als middelgrote stad, wat Antwerpen ondanks zijn wereldhaven toch is, nooit alleen dragen. Daarom zullen we in de nabije toekomst samenzitten met verschillende partners, want zo'n kandidatuur moet tijdig klaar zijn. De Tour heeft in ieder geval nu kunnen zien dat Antwerpen klaar is om hen te ontvangen.' (Belga/KVDA)

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.