Drechtsteden vergroten kansen op arbeidsmarkt voor 1.000 jongeren

07 september 2015 door Hennie van der Zouw
Drechtsteden vergroten kansen op arbeidsmarkt voor 1.000 jongeren

DORDRECHT / DRECHTSTEDEN - De Drechtsteden gaan verder met de aanpak van jeugdwerkloosheid. De komende anderhalf jaar worden de kansen op de arbeidsmarkt voor 1.000 jongeren vergroot, zodat zij aan het werk kunnen. De Drechtsteden hebben samen met werkgevers en het beroepsonderwijs uit de regio hiervoor een regionaal actieplan opgesteld. Over een jaar zijn 250 jongeren actief naar werk bemiddeld. Voor de overige 750 jongeren wordt ingezet op het voorkomen van jeugdwerkloosheid.

De Sociale Dienst Drechtsteden (Baanbrekend Drechtsteden) en UWV WERKbedrijf gaan actief 250 jongeren met een uitkering naar werk bemiddelen. Daarbij wordt voortgebouwd op positieve ervaringen die al zijn opgedaan bijvoorbeeld met Matchmakers, een pilot die in oktober 2014 is gestart, waarbij binnen 5 maanden al 80 jongeren zijn bereikt waarvan er 59 aan het werk zijn gegaan. Deze actieve matching werkt goed en wordt nu in een andere vorm door de Sociale Dienst voortgezet. Ook UWV WERKbedrijf zet extra capaciteit in om jongeren te bemiddelen.

Voorkomen van jeugdwerkloosheid
Samen met werkgevers, beroepsonderwijs en andere betrokken partijen uit de keten wordt ingezet op de aanpak van voortijdig schooluitval, informatie en advies geven over kansrijke beroepen en opleidingen en het organiseren van leerwerk arrangementen. En omdat de meeste kansen in de technische sector liggen, worden regionaal techniekpromotiecampagnes uitgevoerd, zodat jongeren kiezen voor een beroepsopleiding die aansluit bij de vraag uit de regionale arbeidsmarkt. Actuele vacatures zijn er in de detailhandel, food en non food en de installatie-, elektro- en metaaltechniek. Voor hoger opgeleide jongeren zijn er kansen in de zakelijke dienstverlening en gezondheidszorg.

Intentieverklaring en werkakkoorden
Het regionaal actieplan is de uitwerking van een intentieverklaring tussen de Drechtsteden, het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, dat in maart dit jaar is ondertekend. Vijfenzeventig bedrijven hebben landelijk een Werkakkoord gesloten om jongeren meer kansen te bieden op de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld in de vorm van stageplaatsen, extra banen of scholing. Regionaal portefeuillehouder
arbeidsmarktbeleid Bert van de Burgt: "Met de bedrijven uit de Drechtsteden voeren we gesprekken over hoe we de werkakkoorden regionaal invullen. Nu de markt weer aantrekt wil ik meer bedrijven oproepen mee te helpen de jeugdwerkloosheid terug te dringen en daarvoor werkakkoorden te sluiten."

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.