Verkoop windpark locaties aan inwoners

07 september 2015 door Hennie van der Zouw

DORDRECHT - Van een van onze lezers ontvingen we dit bericht: "De gemeenten in de regio worstelen met de keuze welke mogelijke windpark locaties ze echt moeten laten bouwen. Het is vast gebruik dat alleen investeerders een windpark bouwen, en dat ze SDE subsidie krijgen, om de dure lening en hoge rendements eisen kunnen halen. Ook de lokale coöperatie heeft het over "profiteren". Toch trekt die aanpak hooguit een paar honderd idealisten. Het probleem hier is dat de gemeente zo alleen investeerders helpt, en niet de eigen burgers. Omdat windmolens automatisch werken, kunnen juist burgers het beste zelf eigenaar worden van windmolens.

Daarom kan de gemeente het zich heel gemakkelijk maken. Biedt alle mogelijke windpark locaties te koop aan, aan de inwoners. Doe hen een aanbod, koop een stukje windpark, en wek na de bouw je eigen stroom op, voor 3 cent per kWh. Dat is de helft van wat huishoudens straks bij de coöperatie gaan betalen.

Inwoners kiezen de locatie die zij het beste vinden. Evt krijgen ze korting op de locatie die het dichtst in de buurt kan komen. De locaties die het best verkocht worden, kiest de gemeente. Inwoners die een stukje kochten van een niet gekozen locatie, mogen hun stukje windpark gratis verplaatsen naar een wel gekozen locatie.

Een huishouden koopt dan bijvoorbeeld een stukje windpark van 2000 EUR en krijgt daar 20 jaar lang 4000 kWh stroom per jaar van, voor 3 cent. (Geen SDE nodig) Een coöperatie krijgt daar 0,8 cent van, voor organisatie kosten. Wat ze overhouden, kunnen ze met de leden verdelen.

Wie dit een goede aanpak vindt, zeg het de gemeenteraad. En teken de internationale COP21 petitie http://bit.ly/become-a-proud-windfarm-owner "

Tot zover dit ingezonden bericht.

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.