Provincie inspecteert alle risicobedrijven ter plekke

18 september 2015 door Hennie van der Zouw
Provincie inspecteert alle risicobedrijven ter plekke

DORDRECHT - De provincie houdt toezicht op 71 chemische risicobedrijven in Zuid-Holland. Deze zijn het afgelopen jaar allemaal bezocht. Nergens bleek sprake van een onmiddellijke ernstige dreiging. Bij 7% was er wel iets mis met de arbeidsveiligheid. Dit meldt milieugedeputeerde Janssen (SP) in de Rapportage Brzo-inspecties 2014.
 
Bij 45% van de bedrijven is geen enkele overtreding geconstateerd. Bij 24% was er wel sprake van een overtreding, maar in de lichtste categorie. Het gaat dan om zeer geringe bedreiging van de veiligheid. Deze lichte overtredingen konden allemaal tijdens de inspectie in orde worden gemaakt.
 
SP-Statenlid Lies van Aelst is blij met de heringevoerde inspecties ter plekke: ‘Bij de bedrijven langs gaan is duidelijk beter dan de controles op papier, wat onder het motto van zelfregulering jarenlang de norm was. Deze papieren controles waren duur maar niet effectief, dat is inmiddels wel gebleken’.
 
Aanscherping
De provincie heeft toezicht op chemische risicobedrijven in Zuid-Holland de afgelopen jaren flink aangescherpt. In plaats van de nadruk op controles op papier gaan inspecteurs weer ieder jaar echt bij de bedrijven langs en wordt er strenger gehandhaafd.
 
Daarnaast is de informatievoorziening uitgebreid met de jaarlijkse rapporten over de inspecties bij de Brzo-bedrijven. Brzo staat voor Besluit Risicobedrijven Zware Ongevallen. Bij deze bedrijven zijn zo veel gevaarlijke chemische stoffen aanwezig dat dit een bijzonder risico vormt.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.