Brandbrieven naar Staatssecretaris en Tweede Kamer: Dordt verdient IC

29 september 2015 door Hennie van der Zouw
Brandbrieven naar Staatssecretaris en Tweede Kamer: Dordt verdient IC

DORDRECHT - Dordrecht boos en verontwaardigd over schrappen Intercity naar Breda per 2017. Dordrecht is boos, verontwaardigd en teleurgesteld over het voornemen van de NS om vanaf 2017 de Intercity tussen Dordrecht en Breda te schrappen. Daarom heeft Dordrecht een brandbrief gestuurd naar staatssecretaris Mansveld. De boodschap is helder: we verzoeken de staatssecretaris zich te houden aan haar eerdere toezegging en ook vanaf 2017 te zorgen voor een rechtstreekse IC-verbinding tussen Dordrecht en Breda.

De brief aan de staatssecretaris is mede ondertekend door de provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant, de regio's Drechtsteden en Alblasserwaard/Vijfheerenlanden en de gemeente Breda.

Niet alleen de staatssecretaris ontvangt een brandbrief. Ook de leden van de Kamercommissie voor Infrastructuur en Milieu zijn aangeschreven. Zij worden dringend verzocht bij de staatssecretaris aan te dringen op aanpassing van de concept-dienstregeling met een directe Intercity-verbinding tussen Dordrecht en Breda.

Gevolgen
Wethouder Rik van der Linden (Verkeer en vervoer): "Het verlies van deze Intercity verbinding heeft forse gevolgen voor onze regio. Het dupeert vele reizigers en zal op lange termijn negatieve effecten hebben op ons woon– en vestigingsklimaat. Dat terwijl onze maritieme industrie groeit en het toeristisch bezoek aan onze stad, in het kielzog van het bezoek van de Koning, enorm is toegenomen. Dordrecht is kandidaat voor de beste binnenstad en evenementenstad van Nederland en verkozen tot Nationale Onderwijsstad 2015-2016. Zo'n stad moet goed bereikbaar zijn en blijven per spoor."

Eensgezind
De verontwaardiging over het voornemen van de NS wordt breed gedeeld, in de stad en daarbuiten. De Facebook-pagina Dordrecht Intercity moet blijven heeft in korte tijd al duizenden likes, kranten ontvangen ingezonden brieven en politici uit de hele regio laten zich horen. Stad en regio zijn eensgezind: Dordrecht verdient goede Intercity-verbindingen.

Om die eensgezindheid te onderstrepen is de brief naar de Tweede Kamer mede ondertekend door onder meer werkgevers- en ondernemersverenigingen, het Albert Schweitzer Ziekenhuis, toeristische organisaties, onderwijsinstellingen, (horeca)ondernemers, banken, De Biesbosch, woningcorporaties en culturele instellingen zoals Dordrechts Museum, Energiehuis, Onderwijsmuseum en Schouwburg Kunstmin.

Dordt verdient IC
Van der Linden: "Wij blijven knokken voor onze Intercity-verbindingen naar Brabant en hopen dat de hele stad mee blijft knokken. We worden gesteund door onze regio's en provincies. Het kan niet dat de goederentreinen dwars door onze stad gaan, maar de Intercity's om de stad heen rijden. De staatssecretaris en de NS kunnen niet om Dordrecht heen: Dordt verdient IC!"

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.