Ziekenhuisbestuurder John Taks verruilt Albert Schweitzer ziekenhuis voor Diakonessenhuis

08 oktober 2015 door Hennie van der Zouw
Ziekenhuisbestuurder John Taks verruilt Albert Schweitzer ziekenhuis voor Diakonessenhuis

DORDRECHT - Ziekenhuisbestuurder John Taks verlaat op 15 december het Albert Schweitzer ziekenhuis in de regio Dordrecht, om voorzitter van de Raad van Bestuur te worden in het Utrechtse Diakonessenhuis. Hij heeft dan ruim vijf jaar mede aan het hoofd gestaan van het Albert Schweitzer ziekenhuis, waarvan het grootste deel samen met Pier Eringa. Het afgelopen half jaar fungeerde Taks als eenhoofdige Raad van Bestuur.
 
Taks (1960) heeft het Albert Schweitzer ziekenhuis samen met Eringa gestaag naar de top van de Nederlandse ziekenhuizen geleid. In de periode dat hij er bestuurder was, riep de AD Ziekenhuis Top 100 het Albert Schweitzer ziekenhuis tweemaal uit tot het beste van Nederland; Elseviers Beste Ziekenhuizen deed datzelfde ook eenmaal. Daarnaast scoort het ziekenhuis voor de Drechtstedenregio hoog op ranglijsten over gastvrijheid en goed werkgeverschap. Het is houder van de titel ‘topklinisch opleidingsziekenhuis’ (lid STZ) en van tientallen patiëntenkeurmerken.
 
De scheidend bestuurder laat weten dat hij met veel genoegen terugkijkt op zijn periode in Dordrecht. “Ik heb me heel nuttig mogen maken voor dit ziekenhuis en heb echt het gevoel dat we met heel veel collega’s aan iets moois hebben gebouwd. Voor mij was het na vijf jaar tijd voor een nieuwe uitdaging. In de kennismaking met het Diakonessenhuis heb ik ook daar enthousiaste en vakbekwame professionals ontmoet, die mij extra motiveren om leiding te gaan geven aan dat mooie ziekenhuis. Er liggen daar weer nieuwe, andere vraagstukken. Ik laat het Albert Schweitzer ziekenhuis in het volste vertrouwen achter in de handen van Peter van der Meer, mijn collega met wie ik helaas maar heel even zal samenwerken.” Van der Meer trad op 1 oktober jl. aan als bestuursvoorzitter in Dordrecht, als opvolger van Eringa die president-directeur werd bij ProRail.
 
Taks heeft jarenlange ervaring in de ziekenhuiswereld: hij begon zijn loopbaan als verpleegkundige. Vóór het Albert Schweitzer ziekenhuis was hij lid van de Raad van Bestuur van het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis in Woerden. Daarvoor bekleedde hij managementfuncties in het Franciscusziekenhuis Roosendaal en het Universitair Medisch Centrum Utrecht. In het Diakonessenhuis volgt hij interim-bestuursvoorzitter Arie van Alphen op, die zijn tijdelijke functie op 15 december neerlegt.
 
Het overheersende gevoel binnen het Albert Schweitzer ziekenhuis is dat Taks gemist gaat worden. “Taks is een bestuurder die de processen in het ziekenhuis tot in de haarvaten kent, doordat hij zelf heeft gewerkt op de ziekenhuisvloer”, zegt dr. Sjarlot Kooi, voorzitter van de Medische Staf. “Je merkt dat aan het feit dat hij bij bestuurlijke keuzes continu scherp aandacht behoudt voor de vraag: wat betekent dit nu écht voor de patiënten en voor de medewerkers? Dat is een grote kwaliteit van hem.”
 
Taks zocht de afdelingen veelvuldig op, zegt Kooi. “Hij wil horen en zien wat daar gebeurt. Hij heeft er energie in gestoken om met veel partijen nauwe en constructieve betrekkingen aan te gaan. Zowel binnen het ziekenhuis, als met de onafhankelijke adviesorganen, alsook extern met verwijzers, verzekeraars, overheden en andere ziekenhuizen. Naast zijn focus op kwaliteit en veiligheid, heeft hij intern steeds gehamerd op het belang van opleiden en wetenschap. Onze successen van de afgelopen jaren danken we zeker mede aan hem. In Utrecht zullen ze plezier van John gaan hebben.”
 
Bestuursvoorzitter Van der Meer ‘baalt’ best een beetje dat het niet tot een langere samenwerking met Taks gaat komen. “De klik die je hebt met je medebestuurder is een van de sleutels tot succes”, zegt hij. “Met John had ik die klik onmiddellijk bij onze eerste kennismaking. Natuurlijk gun ik hem van harte de kans om elders een nieuwe uitdaging aan te gaan. Ik ga mijn uiterste best doen om straks samen met een nieuwe collega, met onze sterke Medische Staf en het gedreven managementteam verder te bouwen op wat John achterlaat. Ik wens hem oprecht al het denkbare succes toe.”
 
Gert Jan Woudenberg, voorzitter van de Raad van Toezicht van het Albert Schweitzer ziekenhuis, vindt het eveneens jammer dat Taks vertrekt. “Hij heeft zijn functie echt uitstekend vervuld. Natuurlijk wenst ook de Raad van Toezicht hem alle goeds toe op zijn nieuwe plek. Aan ons is nu de taak om snel een goede man of vrouw voor deze post te gaan zoeken.”

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Hof
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.