D66 Dordrecht legt uit waarom de politiek die verantwoordelijkheid neemt vluchtelingen opvangt

17 oktober 2015

DORDRECHT - D66 Dordrecht vindt dat een goed gesprek nodig blijft over de opvang van vluchtelingen. De partij heeft daarover de volgende verklaring op de eigen website gezet:

Opvang Vluchtelingen… hoe nu verder?

Opvang vluchtelingen Dordrecht

Na de verlenging van de 72 uurs-opvang zijn de vluchtelingen vertrokken naar onderkomens in onze regio. Onze buurgemeenten Sliedrecht, Zwijndrecht, Hendrik-Ido-Ambacht en Alblasserdam bieden noodopvang aan voor in ieder geval langer dan 72 uur. Papendrecht gaat inzetten op meer statushouders en in Dordrecht is het nu stil.

D66 vindt het te stil. In de raadsvergadering hebben we gepleit voor meer en langere opvang in welke vorm dan ook. Wij zijn van mening dat voordat ons weer een vraag bereikt Dordrecht een standpunt moet hebben over de opvang van vluchtelingen. In plaats van een herhaling van het debat dat met name ging over onmogelijkheden wil D66 reageren op de mogelijkheden. Wij voelen ons hierin gesteund door de mening van onze leden.

Crisisopvang

Uit de ervaring opgedaan met de crisisopvang blijkt dat we een sober onderkomen voor 72 uur kunnen bieden, indien nodig. Uiteraard is communicatie met de bewoners en bedrijven vanzelfsprekend maar deze mogelijkheid is er. D66 staat open voor deze vraag.

Noodopvang

Er is sprake van noodopvang als vluchtelingen tussen de 3 dagen en 6 maanden in een gemeente verblijven. Met vele leegstaande gebouwen en kijkende hoe onze buurgemeenten dit heel vlug hebben ingevuld is D66 ervan overtuigd dat ook Dordrecht noodopvang kan bieden. D66 is wel voorstander van meerdere kleinschalige opvanglocaties in de wijken om op deze manier mensen ook deel te kunnen laten nemen aan het dagelijks leven. Als we nu voorbereidingen treffen kunnen we bewoners hierbij betrekken.

Asielzoekerscentrum

Een asielzoekerscentrum kent verschillende vormen. In het verleden heeft Dordrecht hiermee ervaring opgedaan met een zogenaamde Asielzoekersboot. Vindingrijk als Dordtenaren zijn is dit een mogelijkheid maar grotere leegstaande gebouwen (denk aan belastingkantoor) mogen wat ons betreft hiervoor ook gebruikt worden.

Statushouders

Statushouders zijn mensen met een (voorlopige/definitieve) verblijfsvergunning. Zoals iedere gemeente heeft ook Dordrecht een taakstelling, die voor 2015 vlug ingevuld zal worden volgens toezegging van het college.

Vluchtelingen vangen we op, aldus D66. Daarmee nemen we verantwoordelijkheid en dat is precies waar de politiek voor aangesteld is.

Nelleke de Smoker
Paul Tiebosch
Johan Reumers
Jan Paul Schuiten
Kors Hofman
Leo Schurink
Eelco de Vos

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Hof
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.