Columnist Kees Thies: Daklozen in Dordrecht slapen in autowrakken

19 oktober 2015
Columnist Kees Thies: Daklozen in Dordrecht slapen in autowrakken

DORDRECHT -  Volgens columnist Kees Thies van AD De Dordtenaar slapen er daklozen in zogeheten verborgen autowrakken. Ze verwarmen zichzelf in het wrak met een waxinelichtje.

Kees Thies brengt dat op de volgende wijze :

Het wordt koud vanavond ‘zegt’ mijn smartphone en lange Sam, gehuld in een lange bruine Afghaanse jas vraagt of ik ‘een autootje voor de nacht’ weet. ,,Bij het Leger komen we er nu écht niet meer in hoor.’’ De tandeloze reus doet zijn relaas nadat hij me een sigaret had weten te ontfutselen en tja… dan ben je al gauw ‘vrienden voor het leven.’


 ,,Weet je, ik vind het zelf niet erg om buiten te slapen, want ik heb een goeie slaapzak en thermo-ondergoed, maar mijn maatje Musa heeft dat allemaal niet en dus zoeken we een bussie om te pitten. Met een paar waxinelichtjes wordt het daarin snel warm.’’ Naast Sam, staat een kleine Afrikaan die bevestigend knikt en, ter bewijs, een grote zak waxinelichtjes van de Hema tevoorschijn tovert. ,,Je weet toch zelf wel waar die dingen staan? luidt mijn antwoord. ,,Nee, geen idee,’’ zegt Sam. ,,Ik ben eigenlijk voor het eerst in Dordt, maar dat kwam omdat we uit de trein gezet zijn. We wilden naar Tilburg, maar al kort na het instappen in Rotterdam was er controle en toen moesten we hier uitstappen.’’ ,,D’r gaat toch nóg wel een trein vanavond? Pak je die toch,’’ zeg ik. ,,Nee joh, we dachten, laten we nou maar hier blijven want we waren al lang blij dat die conducteur er geen politie bijhaalde… hij had gelukkig geen zin in gedoe. Morgen zien we wel weer verder.’’


Nooit eerder was ik zo blij om Fred te zien, terwijl ik meestal snel doorloop als hij op het plein staat omdat hij een nogal agressieve dronk over zich heeft en ook nog eens behoorlijk stinkt. Ik leg hem het probleem uit en een halve minuut later loopt het trio richting één van die ‘verborgen’ autowrakken die in Dordt dienst doen als slaapplaats. Dat kostte me, als tegenprestatie, wél die fles cola die zo opvallend uit mijn boodschappentas stak. ,,Lekker man… bij de rum.’’
Ik loop terug naar de supermarkt en krijg het beeld van drie mannen, achterin een roestig autootje, rum-cola drinkend bij waxinelicht krijg ik voorlopig niet meer van mijn netvlies.

Da’s óók Dordt anno 2015.

(elke ochtend Kees Thies bij het ontbijt: lees Ad De Dordtenaar)

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.