Dordrecht stuurt brandbrief intercity-kwaliteit aan Tweede Kamer

11 juni 2014
Dordrecht stuurt brandbrief intercity-kwaliteit aan Tweede Kamer

DRECHTSTEDEN - Het college van burgemeester en wethouders heeft vorige week namens de Drechtsteden een brandbrief gestuurd naar de leden van de vaste Kamercommissie voor Infrastructuur en Milieu (I&M). Wethouder Van der Linden (verkeer & vervoer) uitte in de brief zijn zorg over de ontwerp-vervoersconcessie voor de Nederlandse Spoorwegen (NS). Uit dit ontwerp blijkt dat de intercityverbinding met Breda en verder vanaf 2017 niet langer via Dordrecht, maar via het HSL-zuid spoor zal lopen. Van der Linden: 'Dit gaat ten koste van de Intercity-kwaliteit van Dordrecht en daarmee ook van de bereikbaarheid van de Drechtsteden.'

In deze vervoerconcessie wordt het de NS mogelijk gemaakt twee economisch relevante regio’s niet meer met een Intercity te verbinden, maar met slechts twee Sprinters per uur. Dit benadeelt duizenden reizigers in de kerngebieden Drechtsteden en Breda/Tilburg (samen circa 390.000 inwoners).

Oproep aan fracties
De vaste Kamercommissie voor I&M heeft vorig jaar gesproken over de vervoersconcessie. Staatssecretaris Mansveld heeft toen toegezegd met de regio het gesprek aan te gaan vóór de zomer van 2014. Van der Linden: 'Tot op heden heeft er helaas nog geen gesprek met de staatssecretaris plaatsgevonden.' Gezien de nabije behandeling van de concessie op 17 juni 2014 heeft wethouder Van der Linden de lokale politiek gevraagd de zorg, verwoord in de brandbrief over te brengen aan de staatssecretaris. De Dordtse fracties die deel uitmaken van een landelijk opererende partij zijn gevraagd om bij hun Tweede-Kamerfracties aandacht te vragen voor de positie van Dordrecht en de regio.

Brandbrief

Bijlage

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.