Rondvraag bereikbaarheid intercitystation Dordrecht bij Statencommissie Verkeer en Milieu

22 september 2015
Rondvraag bereikbaarheid intercitystation Dordrecht bij Statencommissie Verkeer en Milieu

DORDRECHT - Alle fracties in Provinciale Staten van Zuid-Holland spreken gezamenlijk hun zorgen uit over de bereikbaarheid van intercitystation Dordrecht.  SP-Statenlid Lies van Aelst diende namens alle partijen in de Staten een rondvraag in, de mede indieners zijn: Paul Breithbart (D66), Muzaffer Cetin (CDA), Rense Weide (VVD), Metin Çelik (PvdA), Ixora Balootje (CU/SGP), Berend Potjer (GroenLinks), Bart Privé (PVV), Bart Canton (PvdD) en John Struilaard (50plus). Gedeputeerde Vermeulen zal morgen tijdens de vergadering van de Statencommissie Verkeer en Milieu reageren.

De commissie vindt woensdag 23 september plaats vanaf 14.00 uur, de vragen zullen rond half drie aan bod komen. U bent van harte welkom de hierbij aanwezig te zijn. De gezamenlijke partijen zullen na afloop van de commissie ook een gezamenlijk persbericht verzenden naar aanleiding van de antwoorden van het provinciebestuur.
 
Toelichting:
In de verschillende kranten uit het DAV gebied stond de afgelopen week weer veel nieuws over treinen die binnenkort niet meer in Dordrecht zullen stoppen en de effecten hiervan voor reizigers. De Staten dienden over het belang van een goede bereikbaarheid van Dordrecht per intercity in 2011 een Statenbrede motie in (motie 327).

De berichtgeving deze weken richt zich vooral op de verslechterde verbinding met het zuiden, de negatieve effecten voor lokale economie, cultuur, studenten en forenzen en de kans dat deze laatste twee zullen vertrekken bij een verslechterde verbinding. Ook de verbinding met de randstad en de aansluitingen op de Merwede Lingelijn zullen sterk verslechteren. Als hoofdoorzaak voor de keuze van NS/ProRail/Rijk wordt de HSL genoemd, omdat deze beter benut moet worden.

In eerdere berichten werd er genoemd dat NS/ProRail/Rijk er voor gekozen hebben goederentreinen via het spoor door de Dordtse stad te laten rijden en de personentreinen via het HSL spoor. Verschillende krantenberichten noemen het doortrekken van de MLL als mogelijke oplossingsrichting.
 
Vragen:
1. Is de Provincie betrokken bij de lobby vanuit de regio richting NS/ProRail/Rijk om de verslechtering van de OV bereikbaarheid van Dordrecht te voorkomen? Zo nee, bent u bereid dat op zeer korte termijn wel te doen? Zo ja, bent u bereid dit te intensiveren?
2. Is er onderzoek gedaan naar de (negatieve) effecten op de exploitatie van de MLL en de bussen in de DAV regio als de bereikbaarheid van Dordrecht per OV verslechterd? Zo nee, bent u bereid dat wel te doen?
3. Klopt het dat er door de beslissing van NS/ProRail/Rijk meer goederentreinen door Dordrecht zullen rijden en meer personentreinen over de HSL? Zo ja, bent u met ons van mening dat (gevaarlijke) goederentreinen beter buiten bewoond gebied kunnen rijden (HSL) en personentreinen beter binnen bewoond gebied?
4. Klopt het dat er naar een eventuele andere vervoerder gekeken wordt om het gevallen gat op dit traject in te vullen? Zo ja, is dit realistisch?
 
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met SP-Statenlid Lies van Aelst via 06-51602054 of lvaelst@sp.nl

Klik hier voor motie 327.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.