Ambulancedienst wil mening van patiënten

22 oktober 2015 door Hennie van der Zouw
Ambulancedienst wil mening van patiënten

DORDRECHT - De Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid gaat op zoek naar het oordeel van patiënten door middel van een patiëntenpanel, in samenwerking met patiënten- en consumentenplatform Zorgbelang Zuid-Holland.

“Wij zien onze patiënten meestal maar kort en vaak eenmalig”, legt directeur Hans Janssen uit. “Toch willen we graag horen wat zij ons te vertellen hebben over onze zorg en dienstverlening. Daarom zochten we de expertise op van Zorgbelang Zuid-Holland, dat ons gaat begeleiden bij het opzetten van een patiëntenpanel.”

”We vragen al jaren via een online-enquête aan onze patiënten of ze tevreden zijn”, vult beleidsmedewerker kwaliteit Aat Decraauw aan. “We scoren daarbij gemiddeld ruimschoots boven het rapportcijfer 8. Maar die beoordeling gaat niet de diepte in, terwijl wij dat wel graag zouden willen. Het kan niet anders dan dat wij ons werk nog beter zouden kunnen doen. We willen van patiënten graag op een meer interactieve manier horen welke verbeteringen mogelijk zijn.” De eerste sessie vindt al spoedig plaats met acht patiënten. Zorgbelang leidt het gesprek, medewerkers van de Ambulancedienst luisteren in principe alleen.

Zorgbelang heeft veel ervaring met verschillende vormen van patiëntenfeedback en juicht de stap van de Ambulancedienst toe. Directeur-bestuurder Robert Boersma: “Tevredenheidsonderzoek gebeurt vaak vanuit de optiek van de aanbieder. Wij gaan in plaats daarvan nu samen met patiënten op zoek naar hún ervaring. Ambulancezorg is kort maar intensief, het kan een diepe indruk maken in een mensenleven. Wat vindt de patiënt belangrijk? Dat kan voor de zorgverlener zowel verhelderend als confronterend zijn. Er zullen eyeopeners komen: hee, dit wisten wij niet van onze patiënten.”
“Laat ze maar komen, die eyeopeners”, vindt Janssen. “We kunnen er alleen maar van leren en beter door worden!” Op basis van de ervaringen bij de eerste sessie, wordt bekeken of en hoe het middel vaker wordt ingezet.

Foto: Na de ondertekening van de overeenkomst, v.l.n.r. Frits Cleveringa (beleidsmedewerker klachten Ambulancedienst), Hans Janssen (directeur Ambulancedienst), Robert Boersma (directeur-bestuurder Zorgbelang), Aat Decrauw (beleidsmedewerker kwaliteit Ambulancedienst) en Sytze Geursen (adviseur Zorgbelang).
 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.