Columnist Kees Thies: Dordrecht en Dordtenaren scoren ook op lijstjes

26 oktober 2015
Columnist Kees Thies: Dordrecht en Dordtenaren scoren ook op lijstjes

DORDRECHT - Kees Thies bespreekt op zijn vaste plek in AD De Dordtenaar lijstjes, waarop Dordrecht of Dordtenaren hoog of bijzonder scoren. Hij vergeet wel het lijstje met meest besproken en gelezen coilumnisten mee te nemen. Daarop staat Kees Thies op één immers en Kronkelaar uit Dordt centraal op twee. Ook in de Stem komen columnisten langs, maar minder spraakmakend als één en twee.

Kees Thies:

k ken een Dordtenaar die binnen ‘no time’ antwoord kan geven op de vraag wie er in de 25ste week van 1979 op de dertiende plaats in de Nederlandse Top 40 stond en de kans is groot dat hij het originele 45-toeren singletje (Happiness van de Pointer Sisters) vervolgens óók nog te voorschijn tovert. En o ja, als je hem vraagt wie er 1962 achtste werd in de zevende etappe van de ronde van Spanje, heeft hij (zonder computer) eveneens razendsnel het antwoord (de Duitser Rudi Altig) bij de hand. Is hij gek?

Nee hoor, het is gewoon een uit de hand gelopen liefhebberij van die man… lijstjes verzamelen. Ik herken dat wel, want ik ben ook dol op lijstjes. Goed, ik verzamel ze niet, maar ze fascineren me mateloos en het maakt me verder ook weinig uit of ze nou zinvol of zinloos zijn. Sterker nog, hoe onbenulliger die lijstjes, hoe leuker ik ze vind.

Wist u bijvoorbeeld dat er in Frankrijk een dorpje met de naam Anus bestond? Dat gat staat op nummer 1 in de top tien van meest ranzige plaatsnamen ter  wereld. Tweede is Dildo (Canada) op de voet gevolgd door het Oostenrijkse Fucking. In dat lijstje komt Dordt gelukkig niet voor, maar beroepshalve kijk ik wel altijd met extra aandacht naar lijstjes waar mijn stad wél in figureert.

Zo neemt Dordt bijvoorbeeld een derde plaats in op de Trivago-lijst van steden met best gewaardeerde hotels (Van der Valk en Villa Augustus) en zijn we op z’n minst (we strijden nog met Rotjeknor) de op-een-na-leukste binnenstad van het ‘gansche’ land. Helaas blijken ‘we’ volgens hotels.com dan wél weer de op vier na minst romantische stad van Nederland te zijn en staat Dordt zevende op de lijst van steden met de meeste tienermoeders (zo’n beetje één op de 130 Dordtse meisjes raakt hier voor het 20-ste levensjaar zwanger).

Maar niet getreurd, want gelukkig scoren we hier traditioneel altijd wél weer hoog met koffie (Coffeelicious), oliebollen (Ron), snackbars (Verhage), Oranjecafé’s (Sebes), ziekenhuizen (‘Schweitzer’) en terrasprijzen. Alles bij elkaar toch best wel een score om eh… in te lijsten.

(elke dag bij het ontbijt Kees Thies: lees AD De Dordtenaar).

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.