Verduurzaming basisscholen in de Drechtsteden

28 oktober 2015 door Hennie van der Zouw
Verduurzaming basisscholen in de Drechtsteden

DORDRECHT / DRECHTSTEDEN - De regio Drechtsteden is het project 'Energiebesparing basisscholen in de Drechtsteden' gestart. Met dit project willen de Drechtsteden scholen stimuleren en helpen om energie te besparen en een beter binnenklimaat in de scholen te realiseren. Het project komt voort uit de Green Deal die het Rijk in november 2014 sloot met het onderwijs en de gemeentesector.

Energiescan en actieplan
Het project bestaat uit drie stappen waar scholen zich voor kunnen aanmelden. De eerste stap is een Energie Prestatie Keuring (EPK). Een EPK is een keuring voor de energieprestatie van schoolgebouwen. Hiermee krijgt een school inzicht in energiebesparende maatregelen en de mogelijke resultaten van de maatregelen. Burgerinitiatief Drechtse Stromen voert de EPK's uit. Drechtse Stromen zet zich onder andere in voor energiebesparing in woningen en gebouwen.

Op basis van de EPK stelt Drechtse Stromen een plan van aanpak op voor de betreffende school. Met het plan van aanpak kan een school verdere acties ondernemen om het schoolgebouw te verduurzamen. Het plan van aanpak wordt ook voorgelegd aan de Omgevingsdienst Zuid Holland-Zuid. Op grond van de Wet milieubeheer moeten scholen energiebesparende maatregelen nemen als deze zich binnen 5 jaar terugverdienen. Met de acties vanuit het plan van aanpak kunnen de scholen ervoor zorgen dat de schoolgebouwen aan deze wettelijke normen voldoen.

Gastles
De derde stap voor de scholen is de Gastles Energieke Scholen. Tijdens deze les gaan leerlingen zelf aan de slag met het besparen van energie op school en het verbeteren van het binnenklimaat. Onder leiding van een medewerker van Duurzaamheidscentrum Weizigt doen de leerlingen zelf onderzoek op school. De resultaten en tips uit hun eigen onderzoek presenteren de leerlingen aan de schooldirectie, het schoolbestuur, het schoolteam, de wethouder en/of ouders.
 
Meer informatie?
Scholen die meer willen weten over het project of zich aan willen melden kunnen contact opnemen met Naoual Loiazizi via mailadres n.loiazizi@dordrecht.nl of via telefoonnummer 078 - 770 4814. U wordt dan verder geïnformeerd over het aanbod en de Gastlessen van Weizigt.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.