Veel Japanse belangstelling voor opening expositie ,De Kaiyo Maru' in het Hof van Nederland

30 oktober 2015

DORDRECHT - In het Hof van Nederland is weer een expositie, die wereld over gaat. Onder grote belangstelling van Japanse gasten en Japanse media is vrijdag 30 oktober de tentoonstelling ‘De Kaiyo Maru, een Japans oorlogsschip van Dordtse bodem’ in Het Hof van Nederland (in Dordrecht) geopend. Vrijwel exact 150 jaar na de officiële tewaterlating in Dordrecht, verrichtte de Japanse ambassadeur in Nederland, Zijne Excellentie de heer Masaru Tsuji , de openingshandeling van de tentoonstelling.

Op Japanse radio en TV

De opening vond plaats in het Dordrechts Museum, onder grote belangstelling van diverse Japanse gasten en Japanse media. Onder de gasten bevond zich een groep nazaten van de bemanning die destijds twee jaar in Dordrecht hebben gewoond. De opening van de tentoonstelling werd uitgezonden op de Japanse radio en 2 TV-zenders. Peter Schoon, directeur van het Dordrechts Museum waar ‘Het Hof van Nederland’ deel van uitmaakt: “Geweldig om te zien hoe de geschiedenis van de Kaiyo Maru nog steeds springlevend is in Japan. Wij zijn er erg trots op dat deze tentoonstelling in het Hof van Nederland te zien is!”

Vlaggenschip zorgt voor blijvende relatie

De Kaiyo-Maru was het eerste oorlogsschip van de toen nog jonge Japanse marine. Als vlaggenschip speelde het schip een belangrijke rol in de burgeroorlog (1868 – 1869) die Japan voor altijd zou veranderen. De Kaiyo-Maru was het tot dan toe grootste, in Nederland vervaardigde houten oorlogsschip en werd gebouwd op de werf van C. Gips & Zonen in Dordrecht. Eind 1866 vertrok de Kaiyo-Maru met een Nederlandse bemanning en Japanse officieren richting Japan. In november 1868 kwam de Kaiyo-Maru in een vliegende storm terecht en sloeg op de rotsen. Hoewel het schip maar kort in de vaart is geweest, is het bij veel Japanners nog altijd een begrip en heeft het tot een blijvende relatie tussen Dordrecht en Japan geleid. De Japanse ambassadeur benadrukte tijdens de opening deze bijzondere relatie tussen Dordrecht en Japan:

"Destijds zijn studenten meegereisd om zich te bekwamen op het gebied van o.a. bestuursrecht, techniek en bouwkunde. De invloed hiervan is toentertijd van nationaal belang gebleken. De bouw van de Kaiyo-Maru heeft op meerdere vlakken geleid tot een blijvende goede relatie tussen Nederland en Japan."

Tijdelijke expositie

De tentoonstelling is te zien is in de tijdelijke tentoonstellingsruimte van het Hof van Nederland van 30 oktober 2015 t/m 27 maart 2016.

Onthulling monument Kaiyo-Maru

Vrijdagmiddag heeft een delegatie met de Japanse ambassadeur en enkele nazaten van

de bemanning, vergezeld door burgemeester Brok en loco-burgemeester Sleeking ook een monument onthuld ter ere van het 150jarig jubileum van de ter waterlating van de Kaiyo-Maru. Het monument staat nu bij het Wilgenbos, op de plek waar het schip in 1865 door de werf van familie Gips is gebouwd.

Het Hof van Nederland

Het Hof van Nederland is een plek van nationale betekenis. In dit historisch museum in Dordrecht zit je op de eerste rij bij de Eerste Vrije Statenvergadering van 1572. Een belangrijke gebeurtenis, die aan de basis lag van de onafhankelijke Republiek der Nederlanden, de voorloper van ons Nederland van nu. Verfilmd door een topregisseur, met bekende Nederlandse acteurs en te zien op de plek zelf, in de Statenzaal.

Het Hof van Nederland is onmiskenbaar ook het verhaal van Nederland; de historie van de stad als staalkaart van de Nederlandse geschiedenis. Dit alles in een multimediale presentatie, waarin een fraaie selectie objecten uit de omvangrijke Collectie Dordrecht wordt afgewisseld met interactieve toepassingen voor jong en oud.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Hof
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.