Voormalige afvalberging Derde Merwedehaven wordt recreatieterrein

05 november 2015 door Hennie van der Zouw
Voormalige afvalberging Derde Merwedehaven wordt recreatieterrein

DORDRECHT - De voormalige afvalberging Derde Merwedehaven wordt een recreatieterrein. Het gebied van 55 hectare krijgt twee heuveltoppen, een dal en een slenk. Vanaf de heuveltoppen ontstaan mooie vergezichten op de rivier, de stad en de Biesbosch. Het college heeft ingestemd met het ontwerp voor de recreatieve inrichting. Een ieder kan tot en met donderdag 3 december 2015 reageren op het ontwerp van de Merwedeheuvel. De oplevering van het recreatieterrein staat gepland voor 1 januari 2023.

De stortactiviteiten op de afvalberging Derde Merwedehaven zijn eind 2012 stopgezet. De eigenaar en exploitant van de afvalberging dichten het terrein de komende jaren af en richten het vervolgens in als recreatieterrein.

Ontwerp
Het ontwerp van de inrichting volgt de vorm van het landschap met twee heuveltoppen, een dal en een slenk daar tussendoor. Rond de voet van de heuvels komt beplanting, die goed aansluit op de directe omgeving. Deze beplanting onttrekt vanuit Sliedrechts perspectief een groot deel van de afvalberging aan het zicht.

Heuvelop ontstaat een 'boomgrens'. De open heuveltoppen, uniek in Dordts landschap, bieden uitzicht op de rivier, de stad en de Biesbosch. In de slenk is de beplanting heel transparant met een losse bomenstructuur, waardoor de hoogteverschillen rondom goed zichtbaar blijven.

Wandelen
De Merwedeheuvel leent zich straks uitstekend om te wandelen. De paden zijn halfverhard. Het terrein wordt vanaf verschillende kanten toegankelijk en goed bereikbaar met de fiets of met de auto. Ook de waterbushalte is vlakbij.

Bebouwing
In de plannen is vooralsnog geen bebouwing opgenomen. Het bestemmingsplan biedt wel de mogelijkheid voor lichte bebouwing, bijvoorbeeld een horecagelegenheid. Hiervoor is wel een ontheffing of vergunning van de provincie nodig.

Plusopties
Het huidige ontwerp is de basis voor de verdere uitwerking tot een bestek en de daadwerkelijke aanleg. Dat vindt plaats voor rekening van de eigenaar en exploitant van de afvalberging. Zij willen zo snel mogelijk aan de slag. Om die reden is de reactietermijn op het ontwerp beperkt gehouden. In de legenda van het ontwerp zijn zogenaamde plusopties opgenomen. Het is aan de gemeente om de komende jaren mogelijkheden te zoeken om deze plusopties te realiseren.

Nazorg
Het ontwerp houdt rekening met de afvalberging en alle voorzieningen voor de eindafwerking en de nazorg. De gemeente huurt het recreatieterrein vanaf januari 2023 en wordt verantwoordelijk voor beheer en onderhoud van het recreatieterrein. De eeuwigdurende nazorg van de afvalberging is dan een verantwoordelijkheid van de provincie.

Reageren
Het ontwerp is te vinden op www.dordrecht.nl. Vul in het zoekvenster de term 'Merwedeheuvel' in. Een ieder kan tot en met donderdag 3 december 2015 reageren op het voorgestelde ontwerp. De gemeente zal de reacties beoordelen. Eventuele aanpassingen moeten binnen het beschikbare budget passen; er is geen geld beschikbaar voor aanvullende wensen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.